PSRM

05 noiembrie 2022

Vladimir Odnostalco: moratoriul asupra deconectărilor de la utilități are ca scop protejarea a peste un milion de cetățeni

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco a comentat pe pagina sa de pe o rețeaua de socializare adoptarea de către Parlament în prima lectură, pe 3 noiembrie curent, a proiectului de lege privind instituirea unui moratoriu asupra deconectării cetățenilor de la utilități pentru neplată, pe perioada rece a anului.

El a menționat că timp de câteva săptămâni au fost colectate semnături în toată țara pentru instituirea moratoriului asupra deconectării cetățenilor de la utilități pentru neplată, pe perioada de iarnă. Peste 240 de mii de cetățeni au semnat în acest sens.

„Elaborarea proiectului a fost determinată de situația în care s-au pomenit cetățenii din cauza creșterii rapide și constante a prețurilor la utilități. Prin urmare, în spatele fiecărei semnături este teama ca oamenii să nu supraviețuiască în această iarnă, deoarece nu fiecare are posibilitatea să țină piept unei poveri financiare atât de mari, impuse de Guvern”, a scris Vladimir Odnostalco.

Potrivit deputatului, proiectul de lege, elaborat de socialiști are ca scop protejarea pensionarilor, persoanelor cu dizabilități, familiilor cu venituri mici, familiilor numeroase, mamelor/taților solitari și altor persoane din categorii social vulnerabile a populației, care constituie peste un milion de cetățeni.

Mai devreme, Guvernul a elaborat un mecanism de determinare a gradului de vulnerabilitate a populației, care este divizat pe 4 categorii. Proiectul de lege al socialiștilor se adresează celor mai mari două categorii de populație cu venituri mici care sunt expuse riscului.

Proiectul de lege este prevăzut pentru perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023 și se referă la datoriile pentru gaz, electricitate și încălzire centralizată.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă