PSRM

08 septembrie 2021

Vladimir Odnostalco: Ministerul Educației exercită presiune asupra autorităților locale pentru a închide instituțiile de învățământ prin mecanismul de subfinanțare a școlilor

Ministerul Educației exercită presiune asupra autorităților locale pentru a închide instituțiile de învățământ prin mecanismul de subfinanțare a școlilor. Despre aceasta a declarat Vladimir Odnostalco, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul unui briefing susținut astăzi.

Deputatul a amintit că în anul 2014, în Moldova a fost adoptat noul Cod al educației, conform căruia instituțiile de învățământ din țară au început să fie finanțate în funcție de numărul de elevi. „Dacă există un anumit număr de copii, școala primește finanțare, dacă nu – nu primește”, a menționat socialistul.

Vladimir Odnostalco a menționat că noul Cod al educației a fost elaborat de Maia Sandu, care atunci ocupa funcția de ministru al Educației.

„Legile trebuie să fie adoptate în interesele propriului stat”, a subliniat deputatul, remarcând că, anterior, Maia Sandu a activat și la Banca Mondială, ceea ce, probabil, a influențat asupra conținutului noii legi.

„În schimbul creditelor pe care noi le obțineam de la organizațiile financiare internaționale, noi, ca stat, trebuia să îndeplinim mai multe condiții. De regulă, este vorba despre micșorarea plăților sociale, reduceri, optimizări. În condițiile de atunci, s-a decis să fie închise școli. În consecință, 126 de instituții de învățământ au fost lichidate. Preponderent, este vorba despre localitățile rurale”, a menționat deputatul.

Potrivit afirmațiilor deputatului, ”în anul 2019, când a fost învestit guvernul susținut de fracțiunea socialiștilor în Parlament, noi am găsit o soluție pentru această problemă”, însă astăzi, Ministerul Educației exercită o anumită presiune asupra autorităților locale pentru a închide instituțiile de învățământ, prin mecanismul de subfinanțare a școlilor.

„Este amoral. Educația este pilonul fundamental al statului. Toate aceste practici europene au condus ca nivelul educației din țara noastră să fie în declin”, a subliniat socialistul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă