PSRM

05 octombrie 2023

Vladimir Odnostalco: oamenii sunt impuși să facă economii pentru a supraviețui

Deputatul BCS, Vladimir Odnostalco a vorbit astăzi în Parlament despre Proiectele de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat și a Legii bugetului asigurărilor medicale. Odnostalco a menționat că aștepta aceste modificări în speranța că ele vor reflecta adevăratele necesități ale sistemelor sociale și medicale. În realitate, acest lucru nu sa întâmplat.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că prețurile din țară continuă să crească și sunt inaccesibile pentru multe categorii ale populației. În consecință, consumul scade deoarece oamenii sunt nevoiți să economisească pentru a supraviețui.

Mai mult, datoriile populației față de furnizorii de utilități sunt în creștere. Astfel, datoriile pentru gazele consumate au crescut de aproape 9 ori-de la 15 milioane la 134 milioane lei. „Acest lucru indică ineficiența sistemului de compensare”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

Potrivit deputatului, în ajunul iernii, populația este dezorientată. Autoritățile au schimbat din nou sistemul de compensare, au anulat plata a 700 de lei și au introdus noi criterii de sărăcie. „Oamenii înțeleg că trebuie să se bazeze doar pe ei înșiși, fiindcă autoritățile i-au abandonat”.

În timp ce costul lemnului de foc a crescut cu 20% și nu este clar cât vom plăti pentru gaz în timpul iernii, fondul de compensare pentru încălzire este redus cu aproape 2 miliarde de lei. „Se pare că guvernarea economisește pe seama oamenilor.”

„Ministrul Protecției Sociale a spus că pensionarii trăiesc mai bine astăzi decât acum 2-3 ani. Dacă viața se îmbunătățește, atunci de ce scade consumul? De ce 2022 este cel mai prost an din Moldova din punct de vedere al fertilității? De ce diaspora nu revine, nu investește bani?”, – a întrebat deputatul.

Vladimir Odnostalco a atras atenția asupra faptului că oamenii fug din țară, iar majoritatea celor care rămân supraviețuiesc datorită transferurilor de bani de la rudele lor și, potrivit statisticilor, Rusia este lider printre țările din care cetățenii moldoveni fac transferuri.

Deputatul a mai menționat că în rezultatul reformei de subordonare a instituțiilor medicale guvernului, nu s-a schimbat nimic înafară de directorul spitalului, deoarece autoritățile au avut nevoie de această reformă pentru a avea o resursă administrativă în ajunul alegerilor.

„Astăzi există o singură problemă în guvern – însăși guvernul”, a rezumat Vladimir Odnostalco.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă