06 decembrie 2019
Vladimir Golovatiuc: Resursele externe trebuie direcționate spre investiții și nu pentru consumul curent
Deputații au votat în prima lectură proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Discuțiile pe marginea acestui subiect au fost însoțite de nemulțumirea din partea opoziției parlamentare, care a fost indignată de creșterea deficitului bugetar. Cu toate acestea, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul socialist Vladimir Golovatiuc a făcut claritate în acest sens.
Deci, răspunzînd la nemulțumirea deputaților din blocul ACUM cu privire la deficitul bugetar care a crescut la 7,4 miliarde de lei, Golovatiuc a specificat că deficitul de bază al acestui buget este de 2,6 miliarde de lei, în timp ce prin rectificarea bugetul în anul curent, acest indicator a fost semnificativ mai mare – 3,6 miliarde.
„Deficitul de bază, principalul deficit, deși toată lumea este nemulțumită, este mai mic decît era. 7,4 miliarde – se datorează proiectelor finanțate din străinătate, acestea sunt proiecte investiționale. Putem continua această discuție, dar principiul realismului se conturează din această situație concretă, cu care se confruntă țara în prezent. Și am spus de nenumărate ori acest lucru: avem o rată negativă a dobînzii, nu avem surse de dezvoltare. Suntem sortiți să utilizăm resurse externe, dar ele nu trebuie direcționate spre consumul curent, ci pentru investiții, care la rîndul său, vor duce la o dezvoltare viitoare a economiei”, a spus președintele comisiei.
În același timp, Vladimir Golovatiuc a anunțat că majorarea deficitului bugetar a fost însoțit de o creștere semnificativă a cheltuielilor bugetare, nu numai curente, ci și de capital. Astfel, pentru comparație, deputatul a prezentat indicii bugetari pentru acest an, în care creșterea cheltuielilor de capital a fost de 3%, creșterea cheltuielilor curente a fost de 11%, în timp ce în proiectul curent al bugetului de stat creșterea cheltuielilor curente este de 8%, creșterea cheltuielilor de capital este de 26%.
De asemenea, socialistul i-a pus la punct pe cei care, criticînd actualul proiect al bugetului de stat, s-au indignat de creșterea datoriei publice. La aceste atacuri Golovatiuc a venit cu răspunsul că principalul lucru nu este creșterea datoriei publice, ci capacitatea și abilitatea de a o deservi.
„Poate fi majorat deficitul bugetului de stat dacă banii vor fi pentru investiții, pentru crearea a noi locuri de muncă, pentru consolidarea potențialului economic al țării. Acest lucru este normal. Problema nu constă în dimensiunea datoriei publice, dar în capacitatea țării de a deservi această datorie”, a declarat Vladimir Golovatiuc.
Drept urmare, deputații, cu majoritatea voturilor, în prima lectură au adoptat proiectul bugetului de stat pentru anul viitor. Potrivit proiectului, veniturile pentru 2020 se vor ridica la puțin peste 44 de miliarde de lei, o creștere de aproape 9% față de 2019. Banii vor fi strînși datorită creșterii preconizate a veniturilor din impozite și taxe.
Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 51, 5 miliarde lei, cu 11% mai mult față de 2019. Protecția socială, învățămîntul, ocrotirea sănătății sunt primele trei grupe cu cele mai mari volume de cheltuieli în structura cheltuielilor bugetului de stat. Conform estimărilor, bugetul de stat în anul 2020 se va solda cu un deficit în sumă de 7 miliarde lei. Pentru finanțarea deficitului bugetar vor fi utilizate resurse atît externe, cît și interne.
Pentru a intra în vigoare, proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020 trebuie adoptat în lectura a doua și lectură finală.
Sursa: a-tv.md