PSRM

27 februarie 2020

Vladimir Golovatiuc: Indexarea este atunci cînd oamenilor li se returnează acea cotă care constituie media creșterii indicilor prețurilor

Deputații Partidului Socialiștilor au făcut unele comentarii și clarificări legate de proiectul cu privire la indexarea pensiilor de două ori pe an pentru toți beneficiarii, discutat astăzi în Parlament.

Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc, a menționat că mulți deputați din blocul ACUM exprimă atitudini diferite față de aceleași inițiative sociale, în funcție de statutul lor – la guvernare sau în opoziție. Ei se manifestă la fel și cînd e vorba despre finanțarea proiectelor – uneori este important, dar altădată nu.

Vladimir Golovatiuc cu ironie a remarcat că vicespeakerul blocului ACUM, Mihai Popșoi, a vorbit despre faptul că FMI “dictează”. „Domnule Popșoi, de cînd a devenit FMI un dictator pentru dvs. și nu un partener al Moldovei?”, a întrebat deputatul PSRM.

În continuare, Vladimir Golovatiuc a explicat ce este de fapt indexarea pensiilor.

„Uneori confundăm majorarea pensiilor și indexarea. Permiteți-mi să vă reamintesc de expresia binecunoscută că inflația este o taxă pe care o plătește întreaga societate pentru greșelile Guvernului. Deci, indexarea este atunci cînd oamenilor li se returnează acea cotă care constituie media creșterii indicilor prețurilor. O completare – în conformitate cu majorarea prețurilor din prezent, nu de acum trei ani sau de acum un a. La 1 aprilie, indexarea pensiilor va fi de 4,8%. Adică oamenilor li se va returna acea creștere a prețului care a fost înainte. La 1 octombrie va fi compensată de creșterea care a fost după 1 aprilie”, a declarat Vladimir Golovatiuc.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă