PSRM

01 februarie 2024

Vlad Batrîncea: în condițiile în care „plăcinta este mică”, trebuie să sprijinim cetățenii și să nu creăm o nouă structură de stat

Președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a criticat în Parlament schimbarea structurii Guvernului la inițiativa PAS și crearea unui nou birou de Integrare Europeană în cadrul Cancelariei de Stat, care va fi condus de un ministru fără portofoliu cu rang de viceprim-ministru. Reprezentanții PAS insistă că crearea unei structuri de stat responsabilă pentru integrarea europeană – este o practică internațională.

Deputatul a menționat că dacă ne referim la practica internațională, atunci putem compara cu situația din Franța, în care, având o populație de 80 de milioane, sunt 11 ministere, 14 membri ai Guvernului, 0 vicepremieri, iar în Moldova, cu 2 milioane de cetățeni – 14 ministere, 16 membri ai guvernului și erau 4, iar acum sunt 5 vicepremieri!

Vlad Batrîncea a amintit că bugetul Cancelariei de Stat a fost triplat în acest an – în detrimentul populației. „În condițiile în care ”plăcinta este mică” potrivit unui „clasic modern”, este necesar de a economisi costurile administrative și de a sprijini acei cetățeni care așteaptă ajutorul statului. Iar fondul nostru de asistență pentru populație a fost redus de șapte ori în perioada rece, lucrătorii feroviari nu au fost plătiți de trei luni, pensiile au fost subindexate pentru pensionari pentru prima dată – și în aceste condiții formăm o nouă structură!”- s-a revoltat președintele fracțiunii BCS.

Deputatul și-a exprimat convingerea că partenerii externi ai Republicii Moldova nu ar fi împotriva menținerii Ministerului Afacerilor Externe, fără a-l diviza în Ministerul Afacerilor Externe și Biroul de Integrare Europeană. Dar problema este că „miniștrii doresc funcția de viceprim-ministru, care oferă un statut mai mare, salariu, avantaje și o pensie mare” și toate din contul cetățenilor.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă