PSRM

17 octombrie 2019

Vlad Batrîncea către cei din partidul “Șor”: Ați jefuit pensionarii de două ori și i-ați condamnat sărăciei

Partidul “Șor” încearcă să înșele opinia publică, promovînd intenționat ideea că presupusele „credite neperformante” se află în spatele „furtului secolului”.

În cadrul ședinței Parlamentului dedicate raportului comisiei cu privire la anchetarea celei mai relevante crime din istoria țării noastre, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, i-a prins pe cei din partidul „Șor” în flagrant cu minciuni și a spus cine de fapt se face vinovat de sărăcirea populației din Republica Moldova.

“Ca de obicei păcăliți opinia publică: miliardele au fost retrase într-o lună în iarna anului 2014. Dacă acești bani nu erau în conturi, atunci ce a fost transferat atunci în offshore? 14 miliarde de lei, care apoi, cu participarea Partidului Democrat, au fost acoperite la instrucțiunile secrete ale Guvernului din fondurile Băncii Naționale, după care au fost transformate în datorie publică. Iar aceste 14 miliarde de lei s-au schimbat în cele 25 de miliarde pe care le va returna Republica Moldova.

Așa ați jefuit cetățenii, dar vi s-a părut puțin: ați început să folosiți schimbul valutar, din moment ce banii trebuiau retrași din țară în valută străină. Leul a fost devalorizat, „s-a prăbușit”, iar prețurile s-au majorat considerabil. Prețurile pentru servicii au crescut de 2 ori și fiecare pensionar a început să cumpere de două ori mai puține produse și servicii din pensia sa. Adică, ați jefuit fiecare pensionar și astăzi le spuneți că socialiștii, Guvernul și Greceanîi nu au vrut să majoreze pensiile cu 15%. Ați jefuit fiecare pensionar prin deprecierea leului, iar a doua oară, atunci cînd ați acceptat datoria publică”, a spus Vlad Batrîncea.

Deputatul PSRM a adăugat că guvernarea actuală caută bani pentru a majora pensiile și pentru a implementa proiectele sociale, ceea ce este destul de dificil, avînd în vedere că cei implicați în „furtul secolului” au adîncit statul și bugetul public în datorii. Dar nici asta nu a fost destul, de această dată, ei au decis să privatizeze „Air Moldova”, aeroportul, gările auto din țară și multe altele. Pentru aceste lucruri trebuie să fiți trași la răspundere, a spus Vlad Batrîncea.

Separat, socialistul l-a menționat pe președintele acestui partid, Ilan Șor, adresînd întrebări rezonabile cu privire la acesta.

„Aici am citit acuzațiile care i s-au adus lui Filat. Șor a depus mărturie, în care a scris sincer pe 8 pagini cîte genți a scos și a oferit lui Filat și altor figuri.

Haideți să discutăm: de unde a luat Șor aceste genți? Dacă i-a scos din bănci, el trebuie  să poarte răspundere pentru asta sau pentru ceea ce a scris, și el este complet exonerat? Dar cine este el pentru a-și permite să scoată bani de la banca de stat cu sacii și să-i transporte acolo unde vrea? Este proprietarul acestor bani? Unde a lucrat, care este palmaresul său?

Ce a obținut în economia Moldovei, că a devenit proprietarul celei mai mari bănci de stat? Spuneți că nu este lichidă? O altă minciună: lichiditatea băncii este de 70%. Aceasta a fost cea mai lichidă și importantă bancă din țară. Cine este el de a devenit proprietarul acestei bănci, așa, pur și simplu. Și apoi, el însuși a scris că transporta saci cu bani de la această bancă. El a primit aeroportul, proprietatea sindicală, a privatizat terenuri cu sume mizere și, persoana nu avea nici măcar 30 de ani.

Este clar: adulții și serioșii cetățeni Filat și Plahotniuc l-au atras în schemă. El a finanțat campania PLDM în 2014, apoi campania Partidului Democrat. Prin urmare campania partidului Șor a fost finanțată de la aeroport, care era o întreprindere de stat și aducea 80-90 de milioane de lei statului. În comisia de privatizare, am văzut transferuri de la aeroport la Orhei pentru toată „mascarada”.

Corect: jefuiesc toată țara, direcționează transferurile într-un singur oraș și arată cum vor construi comunismul în toată țara. Cetățenii acestei țări sunt obligați să returneze 25 de miliarde. Iar acestea vor fi returnate de fiecare pensionar, pe care l-ați condamnat sărăciei. Și astăzi ne învinovățesc pe noi și pe Guvernul Sandu că nu dorim să majorăm pensia. Dar unde este inițiativa legislativă a acestei fracțiuni în acest sens?”, s-a indignat Batrîncea.

În concluzie, Vlad Batrîncea a dat asigurări că toți cei implicați vor trebui să răspundă în conformitate cu legea pentru tot ceea ce au făcut, precum și pentru defăimarea persoanelor nevinovate asupra cărora cei din partidul „Șor” încearcă să „arunce” vina pentru „furtul secolului”.

Sursa: aif.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă