17 mai 2021
Vlad Batrîncea: PSRM a fost cea mai activă forță motrice a Parlamentului pe tot parcursul mandatului
Deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor Vlad Batrîncea și Bogdan Țîrdea au desfășurat un briefing, în cadrul căruia au vorbit despre activitățile celei mai mari fracțiuni din Parlamentulul de legislatura a X-a – PSRM.
Vlad Batrîncea a menționat că PSRM a fost cea mai activă forță motrice a Parlamentului pe tot parcursul mandatului, deși această perioadă a fost foarte dificilă: în 2019, statul a fost capturat de Plahotniuc, în 2020-2021 – pandemie și secetă severă, precum și consecințele acestora. Cu toate acestea, în doi ani, fracțiunea PSRM a înaintat 201 inițiative legislative, dintre care 130 au fost aprobate.
În 2019, 35 de deputați socialiști au fost forța motrice a deoligarhizării Republicii Moldova. „Ca urmare, din iunie 2019, Republica Moldova a devenit un stat mai liber, mai democratic, în care nu mai există dosare politice, presiune politică, interzicerea partidelor politice, unde nu se mai preiau forțat afaceri, piața din Republica Moldova a devenit mult mai liberă, iar oamenii trăiesc mai pașnic”, a remarcat Vlad Batrîncea.
Bogdan Țîrdea a subliniat că „în timpul aflării fracțiunii PSRM în Parlament și de când președintele Igor Dodon a avut putere deplină, în ultimii doi ani, nu a avut loc nicio privatizare majoră, nici un caz de spălare a banilor, precum Laundromatul, niciun atac raider, nicio altă acțiune penală, așa cum s-a întâmplat în timpul guvernării alianțelor oligarhice AEI-1, AEI-2, AE-3 în 2010-2019, ai căror membri revin la putere astăzi”.
Deputații au remarcat că dintre cele 201 inițiative legislative ale socialiștilor, cele mai importante se referă la sprijinul social al populației. „Chiar și în timpul unei pandemii și a secetei, noi am găsit voință politică de a sprijini persoanele în vârstă, pensionarii, persoanele cu dizabilități, familiile numeroase și categoriile vulnerabile ale populației – prin aprobarea indexării pensiilor de două ori pe an, majorarea alocațiilor sociale și a plăților”, a spus Vlad Batrîncea.
Separat, deputații au insistat asupra legii privind reducerea vârstei de pensionare. Potrivit fracțiunii, această lege are o importanță strategică pentru țara noastră, deoarece majoritatea cetățenilor pur și simplu nu trăiesc până la vârsta de pensionare impusă de Fondul Monetar Internațional – 63 de ani pentru bărbați și femei.
Socialiștii au vorbit și despre inițiativele menite să susțină medicii și personalul medical, care au obținut o majorare cu 30% a salariilor anul trecut, iar anul acesta se așteaptă o majorare de încă 40%, ceea ce înseamnă, în general, o dublare a salariilor: „Aceasta este o necesitate vitală, pentru că medicii luptă acum pe prima linie și salvează vieți”.
Fracțiunea PSRM a promovat mai multe inițiative de susținere a agricultorilor, iar anul trecut Guvernul a oferit o sumă practic dublă în comparație cu ce a fost în anii trecuți sub formă de subsidii de intervenție în agricultură – peste 1 miliard de lei. „În anul pandemiei, pe fondul unei crize politice, socialiștii au făcut mai mult pentru agricultori decât toți acei care au fost în mai multe guvernări și care nu au demonstrat nicio dorință și capacitate de a ajuta agricultorii”, a subliniat Vlad Batrîncea.
În ceea ce privește angajamentele politice, „am făcut tot posibilul pentru a îndeplini cea mai importantă promisiune electorală din 2019 cu care am ajuns la cetățeni – anularea legii miliardelor. Considerăm că este penal să transferăm plata unei datorii de mai multe miliarde de dolari pe umerii cetățenilor”.
Deputatul a reamintit că deciziile autorităților legate de furtul miliardului au fost luate în secret, cu participarea BNM, iar Maia Sandu a fost membru al guvernului și a votat pentru aceste decizii.
„Socialiștii au fost primii care au descoperit adevărul despre modul în care guvernul a alocat în secret sume uriașe de bani pentru a acoperi această gaură din furt. Am promis și am anulat această lege”, a spus deputatul.
Cu toate acestea, cetățenii continuă să ramburseze miliardul furat, deoarece Maia Sandu a refuzat să promulge legea socialistă, urmând instrucțiunile FMI.
Și asta în pofida faptului că multe partide de dreapta, inclusiv PAS-ul Maiei Sandu, au cerut anularea legii miliardului înainte de alegerile parlamentare anterioare. Cu toate acestea, ulterior și-au retras promisiunile făcute în campanie. „Între FMI și cetățenii Moldovei, Maia Sandu a ales FMI”, a subliniat Bogdan Țîrdea.
Deputații socialiști au subliniat că în ultimii doi ani nu a existat nicio privatizare a activelor statului care ar prejudicia statul. Parlamentul și guvernul nu numai că au oprit privatizarea frauduloasă, dar au stabilit și o serie de condiții pentru ca această procedură să devină transparentă. Ca exemplu, au citat refuzul Parlamentului de a transfera Stadionul Republican către Ambasada SUA.
„Amintiți-vă condițiile în care decizia de a transfera stadionul republican a fost aprobată în secret, fără o sumă clară, fără consultări publice și cu încălcarea completă a principiului transparenței. De aceea, noi, socialiștii, am anulat legea în Parlament, potrivit căreia stadionul republican a fost înstrăinat. Orice proprietate publică trebuie înstrăinată numai după consultări publice, expertiză anticorupție, un preț clar și condiții clare”, a spus Vlad Batrîncea.
Bogdan Țîrdea a spus că datorită inițiativei PSRM a fost adoptată o nouă lege privind funcționarea limbilor.
„În 2018, Curtea Constituțională a lui Plahotniuc a anulat această lege-cheie, potrivit căreia limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească. Acest articol a fost inclus la Marea Adunare Națională, unde 500 de mii de moldoveni au cerut ca limba moldovenească să fie declarată limba de stat. Și astăzi cineva călcă în picioare această voință a poporului moldovenesc …
Legea se referea și la statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică. Această lege a funcționat în Moldova timp de 30 de ani și nu a interferat cu nimeni până când au venit Plahotniuc și Sandu și au aruncat în aer lumea socială”, a subliniat Bogdan Țîrdea.
De asemenea, deputații au enumerat și alte inițiative ale PSRM adoptate în Parlament: legea privind retransmiterea știrilor și programelor analitice rusești, legea cu privire la obligativitatea prezentării prospectului în limba rusă a medicamentelor, pachetul de legi cu privire la Găgăuzia, legea Holocaustului, modificările legii privind comerț intern.
Deputații au remarcat că unele dintre legile adoptate în 2021 de Parlament la inițiativa PSRM nu au fost promulgate de președintele Maia Sandu, unele dintre ele fiind contestate la Curtea Constituțională de partidul pro-prezidențial PAS. Cu toate acestea, PSRM va continua lupta pentru a soluționa cele mai importante probleme sociale și economice ale societății și pentru a-și promova inițiativele.