PSRM

15 august 2019

Vlad Batrîncea: Solicităm colegilor de coaliție să se abțină de la provocările ideologice

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Vlad Batrîncea a solicitat reprezentanților partidelor constituiente ale blocului ACUM să se abțină de la provocările care au un caracter ideologic. Astfel de declarație a fost făcută în legătură cu inițiativa Guvernului de a egala comunismul (stalinismul) și fascismul (nazismul) și de a stabilit o nouă zi de doliu – 23 august.

Deputatul a menționat că decizia Cabinetului a cauzat nedumerire în rîndul multor cetățeni și deputați PSRM, deoarece astfel de zile există deja, așa cum este clar stipulat în Hotărîrea Parlamentului Nr. 433:

27 ianuarie – Ziua Națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

22 iunie – Ziua comemorării victimelor fascismului.

6 iulie – Ziua comemorării victimelor stalinismului.

“Suntem convinși că inițiativele nechibzuite pot duce la o scindare a societății, devierea forțelor și a resurselor de pe agenda de dezoligarhizare și eliberare a instituțiilor capturate, lupta împotriva corupției, distrugerea schemelor criminale și restabilirea relațiilor cu partenerii strategici.

Credem că astăzi prioritățile sunt apropierea tuturor cetățenilor și îmbunătățirea reală a calității vieții lor. În acest sens, fracțiunea PSRM va depune toate eforturile și va susține toate inițiativele care vizează soluționarea problemelor existente”, a scris Vlad Batrîncea pe rețelele de socializare.

De asemenea, el a remarcat și aspectul legal al acestui subiect.

„Pentru adoptarea hotărîrii cu privire la zilele comemorative, este necesară o decizie parlamentară corespunzătoare, care necesită cel puțin 51 de voturi ale deputaților.

Din cîte cunoaștem, o astfel de inițiativă nu există în parlament, dar dacă apare, sunt convins că colegii mei din fracțiunea parlamentară a socialiștilor nu o vor vota.

Pe lîngă faptul că această inițiativă este ridicolă, ea este absolut inadecvată pentru momentul politic actual din Republica Moldova.

Amintim Guvernului și colegilor din Parlament despre prioritățile, condițiile și angajamentele clar definite.

Cerem colegilor de coaliție să se abțină pe viitor de la astfel de provocări ideologice.

Toate acțiunile fracțiunii socialiștilor vor avea drept scop consolidarea societății și restabilirea relațiilor bune cu toți partenerii strategici, pentru a construi o Moldovă deschisă întregii lumi, atît Vestului, cît și Estului ”, a conchis Vlad Batrîncea.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă