PSRM

30 martie 2023

Vlad Batrîncea a propus audierea prim-ministrului cu privire la reforma administrativ-teritorială

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a propus audierea în Parlament a prim-ministrului, Dorin Recean, pe subiectul proiectului de reformă administrativ-teritorială, aprobat recent de guvern, împreună cu așa-numiții „subiecți” ai acestei reforme – Congresul Autorităților Publice Locale.

Vlad Batrîncea s-a referit la poziția Consiliului Europei conform căreia orice reformă trebuie să conducă la îmbunătățirea calității serviciilor oferite și la crearea unor condiții mai bune pentru subiecții acestei reforme, adică primarii și consiliile locale în cazul respectiv.

Vicepreședintele a propus ca, în cadrul acestor audieri în Parlament, să fie abordată și situația dificilă legată de finanțarea autorităților locale din bugetul de stat.

Batrîncea a informat deputații că, în raioane, în ultimele două luni, s-au acumulat restanțe la plata salariilor asistenților sociali, nu există finanțare de la buget pentru acoperirea diferenței majorării prețurilor la resursele energetice, cu formarea datoriilor creditare pentru ultimele două luni. Autoritățile locale așteaptă susținerea statului.

Vlad Batrîncea a remarcat că astăzi administrațiile raionale iau împrumuturi pentru întreținerea spitalelor raionale care au fost transmise în subordinea Alei Nemerenco, adică ministerului Sănătății. În opinia lui, această situație trebuie, de asemenea, examinată pentru a clarifica cine va achita în continuare pentru întreținerea acestor clădiri sau pentru acele credite care urmează a fi rambursate.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă