PSRM

21 iulie 2022

Vlad Batrîncea despre modificările la Codul Electoral: sunt necesare consultări ample cu societatea

Vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a cerut excluderea de pe ordinea de zi a ultimelor ședințe plenare ale Parlamentului a două proiecte de modificare a Codului Electoral. Deputatul a menționat că aceste amendamente sunt foarte importante și necesită dezbateri ample cu societatea civilă, experți, partide și politicieni – atât parlamentari, cât și extraparlamentari.

Vlad Batrinca a atras atenția asupra faptului că unul din proiecte prevede noi norme care lipsesc în practica actuală a Republicii Moldova. În special, este vorba despre faptul că alegerile ar putea fi organizate în altă zi decât duminica, se admite desfășurarea alegerilor în două zile, se introduce votul electronic, ceea ce poate afecta securitatea procesului de votare.

Al doilea proiect prevede reducerea numărului de membri ai Comisiei Electorale Centrale, drept urmare opoziția este practic lipsită de dreptul de a fi reprezentată în CEC.

Vicepreședintele Parlamentului a amintit că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția și ale Curții Constituționale a Republicii Moldova, legile adoptate de Parlament trebuie să fie previzibile și aplicabile. Dar, față de aceste proiecte de lege există multe întrebări și „riscăm să ne pomenim într-o situație neplăcută după adoptarea lor”, a menționat socialistul.

Vlad Batrîncea a cerut excluderea proiectelor de lege de pe ordinea de zi și organizarea unor consultări publice ample asupra acestora în societate. Majoritatea parlamentară a respins solicitarea respectivă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă