PSRM

30 noiembrie 2023

Vlad Batrîncea: așa și nu am auzit propunerile guvernului de susținere a producătorilor agricoli

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, și-a exprimat nedumerirea vizavi de discursul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, în Parlament, în cadrul audierilor privind situația de criză din sectorul agricol al Republicii, deoarece deputații așa și nu au primit răspuns la întrebarea: cum pot fi ajutați agricultorii care protestează în centrul Chișinăului să rezolve problema datoriilor către băncile comerciale.

Vlad Batrîncea a amintit despre declarațiile ministrului că producătorii moldoveni au obținut acces la o piață de desfacere cu o jumătate de milion de oameni, dar nu a spus că producătorii acestei piețe se bucură de subvenții și acces la finanțare avantajoasă, deoarece agricultura este o prioritate acolo.

„În același timp, băncile din Moldova, care au înregistrat profituri record în perioada guvernării PAS, nu consideră sectorul agricol al republicii o prioritate, nu sunt interesate să finanțeze o ramură care se află în zona de risc. Și nu ați explicat clar cum veți ajuta fermierii să iasă din această situație dificilă”, a spus Vlad Batrîncea.

Deputatul a mai amintit că țara se află în regim de urgență și ar fi cazul ca ministerul să solicite sprijinul Comisiei pentru Situații Excepționale.

„Când ați fost în opoziție în 2020, le-ați promis fermierilor multe, ați vorbit despre subvenții, ca în Europa. Acum deja vorbiți despre realitatea financiară din Moldova”, a spus socialistul.

Vlad Batrîncea consideră că Guvernul trebuie să creeze o comisie specială, să declare stare de urgență în agricultură, să ofere fermierilor acces la fonduri accesibile, să protejeze producătorii locali, dar să nu facă lobby la interesele importatorilor, ale căror poziții în Moldova sunt mult mai protejate decât ale producătorilor autohtoni.

„Sunteți la putere de trei ani – aveți toate pârghiile în mâini. Identificați soluții sistemice – cum de ajutat agricultorii să depășească problemele legate de rambursarea împrumuturilor, veniți în Parlament cu propuneri și noi le vom sprijini”, a conchis Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă