PSRM

07 martie 2023

Vlad Batrîncea: trebuie să folosim avantajele zonelor de Liber Schimb CSI și UE în interesul țării noastre

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a ținut astăzi un discurs în cadrul masei rotunde internaționale cu genericul “Comunitatea Statelor Independente (CSI) în sistemul intereselor naționale: potențial și perspective de dezvoltare a cooperării pentru Republica Moldova”, care a fost organizată la Chișinău de către fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Vlad Batrîncea a amintit că actualele autorități ale Republicii Moldova au decis să nu participe la ședințele din cadrul CSI, inclusiv la cele interparlamentare și au declarat că țara noastră „va trebui să rezilieze toate acordurile de comerț preferențial existente, cu excepția acordului cu UE.”

Cu toate acestea, potrivit vicepreședintelui, statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană nu prevede retragerea din alte organizații. Fiecare țară, chiar și membră a Uniunii Europene, are dreptul să adere la alte organizații internaționale și, astfel, să promoveze o politică externă independentă.

“Ignorarea cooperării, retragerea unilaterală din acorduri importante sau retragerea completă din CSI va avea consecințe negative pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în țările Comunității sau care își susțin familiile în Moldova. Economia Moldovei ar putea pierde câteva zeci de milioane de euro, iar peste 20 de mii de oameni vor rămâne șomeri”, a declarat Vlad Batrîncea.

„Este de datoria noastră să dăm dovadă de voință politică și să folosim avantajele zonelor de Liber Schimb CSI și UE în interesul țării noastre”, a spus Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele a subliniat că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor pledează pentru menținerea relațiilor de prietenie cu toți partenerii tradiționali, inclusiv cu țările Comunității: “Considerăm că potențialul de cooperare pe platforma CSI este departe de a fi epuizat și vom apăra această poziție atât în Parlament, cât și prin toate metodele legale posibile.”

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă