PSRM

24 august 2021

Vlad Batrîncea: Istoria ne învață să tratăm fiecare persoană într-un mod civilizat, astfel încât toată lumea să se simtă protejată în Republica Moldova

Aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței statului Republica Moldova nu este doar o dată frumoasă, ci și o oportunitate de a face un bilanț, de a trage concluzii despre cum și unde se îndreaptă țara noastră, a declarat vicepreședintele Parlamentului din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, în discursul său la ședința Parlamentului dedicată Zilei Independenței Republicii Moldova.

El și-a amintit cu regret că în anii 90, peste noapte, țara noastră a fost lipsită de multe bunuri publice create de generații, întreaga populație a devenit mai săracă și doar un mic cerc de oameni a devenit super-bogat.

„Oamenii nu puteau înțelege cum poate să dispară aviația civilă, aviația agricolă, cum puteau dispărea fabricile și uzinele construite de părinții și bunicii lor și de ce toate aceste bunuri ajung în buzunarele cuiva.

În acea perioadă, societatea era lipsită de cel mai important lucru: egalitatea, adevărul și dreptatea. Anii 90 au fost dominați de clanuri de bandiți, atât pe străzi, în capitală, cât și în sate”, a spus Vlad Batrîncea.

Socialistul a remarcat că abia în 2001, când au venit comuniștii la putere, oamenii au început să-și primească salariile la timp și în bani, și nu sub formă de bunuri. De aceea adevărata independență este independența economică, a subliniat vicepreședintele.

Astăzi, agricultura, industria și nivelul de trai al cetățenilor lasă încă de dorit. Dar adevărata tragedie a Republicii Moldova este exodul populației active, peste 1 milion de cetățeni au părăsit țara, a remarcat Vlad Batrîncea, deoarece statul nu a putut oferi cetățenilor o viață decentă acasă, locuri de muncă, educație și medicină de calitate.

„Ceea ce, în opinia noastră, în opinia echipei Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, lipsește în societatea noastră, în afară de dreptate și justiție? Evident, avem nevoie de un dialog deschis în societate cu privire la modul în care vedem economia Republicii Moldova, cum vom reînvia industria țării, ce vom face cu agricultura. Pentru că, cu practicile anterioare, cu așa-numita programă „Mormânt”, oamenii s-au trezit cu terenuri, dar fără echipamente, combustibil, îngrășăminte și tot ce este necesar pentru a produce ceva acasă, în țara noastră. Și, ca urmare, Republica Moldova, care a fost cândva campioană la producție, se află într-o situație în care exportă mai multe alimente decât produce. Aceasta este o crimă”, a spus Vlad Batrîncea.

Vicepreședintele a mai menționat că, dacă vrem să construim un stat prosper cu o economie și o politică socială dezvoltate, este evident că trebuie să reîntregim populația, care rămâne încă divizată.

Și când vorbim despre unirea țării noastre, despre Transnistria, despre faptul că suntem un singur pământ, un singur popor, când vorbim despre nordul sau sudul țării – acest lucru trebuie să fie făcut nu de politicieni, ci de juriști. Pentru că o societate civilizată și sănătoasă înseamnă garanții legale pentru fiecare cetățean pentru educație și dezvoltare.

„Aceste lucruri există, nu este nevoie să reinventăm bicicleta, dar trebuie să introducem cele mai bune practici juridice”, a subliniat Vlad Batrîncea.

De asemenea, socialistul a subliniat că cetățenii doresc dreptate reală, dar unii politicieni cred că acest lucru înseamnă control asupra anumitor organe.

Vlad Batrîncea a reamintit cum membrii alianțelor „Pentru integrare europeană” și-au împărțit între ei Procuratura Generală și procuraturile raionale și instanțele de judecată. În 2019, toată justiția a fost sub controlul unei singure persoane.

„În 2019, am făcut un efort pentru a pune capăt acestei practici, deoarece oamenii doreau ca Procuratura și justiția să nu fie controlate. Și iată astăzi, la această ședință a Parlamentului, din nou a fost stabilit controlul politic extern asupra Procuraturii și CNA”, a spus socialistul.

Vlad Batrîncea a menționat că, pentru a construi o societate civilizată, consolidată, pe lângă legi, este necesară o poziție și o înțelegere a modului de a construi, trebuie de urmat principii clare. „Credem în statul nostru, îl iubim și suntem gata să contribuim la dezvoltarea sa reală și la independența reală pentru a lăsa urmașilor noștri un stat integru și civilizat”.

În concluzie, vicepreședintele a amintit că „acum 77 de ani, Republica Moldova a fost eliberată de ocupația fascistă, un regim pe care toți istoricii din întreaga lume îl consideră cel mai sângeros regim din istoria omenirii”.

„Istoria ne învață să tratăm fiecare persoană și fiecare cetățean într-un mod civilizat pentru a ne simți bine, confortabil și protejați aici, acasă. La mulți ani, Republica Moldova!”, a spus Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă