PSRM

14 martie 2024

Vlad Batrîncea: dacă guvernul PAS nu poate gestiona treburile statului – trebuie să demisioneze

În cadrul dezbaterilor pe marginea primului raport de activitate al Guvernului din ultimii trei ani, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS, Vlad Batrîncea, a menționat că, potrivit legii, guvernul trebuie să raporteze anual Parlamentului, altfel este o încălcare a legii. Potrivit lui Vlad Batrîncea, o încălcare a legii este și lipsa de raportare asupra activității cabinetului de miniștri în timpul stării de urgență, multe decizii ale Comisiei Excepționale fiind, de asemenea, ilegale.

Vlad Batrîncea a subliniat că legea este egală pentru toți- atât pentru guvern, cât și pentru opoziție. Deputatul a menționat că Republica Moldova are cu adevărat nevoie de un sistem de justiție independent și liber. Dacă acest sistem ar fi existat, atunci cei care au votat pentru garanțiile secrete de stat în cazul furtului miliardului, pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, ar fi fost condamnați. „Acum nu avem o justiție care să-i tragă la răspundere pe cei implicați în aceste fraude, inclusiv pe deputați, miniștri etc.”, a spus socialistul.

Vlad Batrîncea a menționat că guvernarea vorbește mult despre lupta cu corupția, despre importanța acesteia în procesul de integrare europeană, dar în realitate doar o mimează. „Ați văzut vreo țară europeană în care timp de trei ani să nu fie atras la răspundere penală niciun funcționar public, niciun deputat, niciun ministru? Noi nu avem o luptă împotriva corupției, deoarece reprezentanții PAS au „indulgență absolută” din partea procuraturii”, a spus deputatul.

Vlad Batrîncea a atras atenția asupra faptului că preocuparea de bază a guvernului constă în „optimizarea” și lichidarea obiectelor din domeniul infrastructurii, medicinei și educației: ”Universitățile, școlile, spitalele sunt închise, iar concesiunea aeroportului este din nou pusă în discuție. Dacă cabinetul de miniștri nu poate guverna, trebuie să demisioneze”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă