PSRM

20 septembrie 2018

Vlad Batrîncea: Următoarele alegeri sunt ultima șansă de a salva Moldova de la un eșec total

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Vlad Batrîncea, secretar general al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a vorbit despre viitoarele alegeri parlamentare, ultima sesiune a actualei legislaturi a Parlamentului, prioritățile socialiștilot pentru perioada imediat următoare, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Batrîncea, socialiștii au început identificarea candidaților pentru circumscripțiile uninominale. La modul practic, cum decurge acest proces? Ce criterii trebuie să întrunească candidatul potrivit?

V.B.: PSRM este unicul partid care lucrează cot la cot cu oamenii din teritoriu, practic în fiecare zi, de aceea identificarea candidaților pentru circumscripțiile uninominale n-a fost o problemă majoră pentru noi. Mai cu seamă că dânșii sunt și fruntașii partidului în regiunile ce le reprezintă, manifestându-se activ în toată perioada de activitate a formațiunii noastre.

Consecutivitatea, principialitatea şi devotamentul sunt principalele aspecte ce definesc candidații noștri. Datorită acestor calități, am reușit să menținem fracțiunea parlamentară a PSRM intactă, aspect pe care mizăm și-n viitor.

T.: Când va selecta PSRM și candidații pentru lista națională? În genere, există posibilitatea că unii candidați se vor regăsi și în lista de partid și în circumscripții?

V.B.: Imediat ce vom finaliza procesul cu candidații din circumscripțiile uninominale, vom trece la selectarea candidaților pentru lista națională. PSRM nu exclude posibilitatea ca unii candidați să se regăsească  pe ambele liste. Însă, în număr limitat.

Scopul nostru primordial este de-a promova persoane decente cu un trecut ireproșabil, ce se bucură de de autoritate și susținere din partea oamenilor, capabile să reprezinte interesele populației și localităților.

T.: Dvs., personal, ați decis dacă veți candida sau nu la următoarele alegeri: pe listă sau în circumscripție?

V.B.: Niciodată nu m-am focusat pe acest aspect. Sunt om de echipă. Dacă partidul va considera că este nevoie de mine în noua legislatură, voi candida. Dacă nu, îmi voi continua activitatea în interiorul partidului, precum am făcut-o până în prezent. Funcția de deputat nu este pentru mine scop în sine.

Actualmente, se discută participarea mea ca şi candidat în circumscripția uninominală din sectorul Râșcani, unde trăiesc și activez de mai mulți ani.

T.: De ce PSRM a ales ca în raioanele unde sunt identificați candidații pe circumscripții uninominale să fie organizate și mitinguri de protest? Care e scopul acestor acțiuni și ce obțineți în urma lor?

V.B.: PSRM întotdeauna a protestat față de nelegiuirile produse de actuala guvernare și așa va fi mereu. Despre aceste acțiuni s-a vorbit încă de la începutul verii, de aceea nu văd o problemă ca în timpul lor să fie înaintați și candidații. Pe de altă parte, candidatul automat își atribuie niște reponsabilități și obligațiuni față de cetățeni, pe care trebuie să le respecte.

Să nu uităm că protestul în sine presupune trasarea obiectivelor de viitor.

T.: Ce priorități au socialiștii pe agendă pentru perioada imediat următoare?

V.B.: În primul rând, vom  duce la bun sfârșit obiectivele trasate la începutul mandatului. În al doilea rând, vom înainta, ca şi până acum, numeroase proiecte de legi care vin să înbunătățească calitatea vieții. Și nu în ultimul rând, vom protesta față de acțiunile ilegale ale guvernării.

T.: Parlamentul se întrunește în ultima sesiune din această legislatură. Cum credeți că va fi această? Ce așteptări aveți? Cu ce inițiative veți veni în această sesiune?

V.B.: Din start se presupune că va fi o sesiune extrem de tensionată, determinată și de alegerile parlamentare, timp în care guvernarea va încerca să reînvie mortul, pentru a se menține în albia guvernării. Vor reuși ori nu, se va vedea în timpul nu prea îndepărtat.

După cum am menționat deja, fracțiunea PSRM se va focusa pe aspectele care contribuie la înbunătățirea vieții cetățenilor, pe inițiative social-economice.

T.: În ce măsură va fi afectată activitatea Parlamentului de apropierea alegerilor parlamentare?

V.B.: Personal, nu cred că guvernarea va periclita cumva activitatea Parlamentului, mai cu seamă că este unica lor șansă să demonstreze imposibilul în raport cu propriul electorat.

T.: Cu ce ofertă electorală va merge PSRM în alegerile parlamentare?

V.B.: Este prematur să vorbim de acest lucru. La moment suntem la etapa de selectare a candidaților, iar după definitivarea listei, vom trasa și obiectivele campaniei. Dar la sigur scopurile de bază sunt: consolidarea statalității și suveranității Republicii Moldova, edificarea statului de drept, reabilitarea industriei, agriculturii și economiei naționale, lupta reală cu corupția și sărăcia.

T.: În opinia Dvs., cu ce se vor solda următoarele alegeri parlamentare și cum vedeți viitorul PSRM după scrutin?

V.B.: Scopul nostru e să obținem încrederea cât mai multor cetățeni, astfel încât să fim majoritari. Doar astfel vom putea implementa toate obiectivele trasate în platforma noastră electorală. Oamenii nu mai doresc alianțe, coaliții și majorități tenebre. Aceste majorități au adus doar iresponsabilitate, haos și corupție.

T.: Ce planuri de viitor aveți în plan politic, dar și personal?

V.B.: Personal, n-am alergat niciodată după funcții. Nu decide un om, indiferent de funcția ocupată. Întotdeauna voi fi acolo unde va fi nevoie de mine, aproape de oamenii de rând, de colegi și prieteni. Restul sunt doar chestii de rutină. Important e ca la conducerea statului să vină o echipă unită de oameni decenți, cu dorință, program și soluții reale. Și noi, socialiștii, avem această echipă, fiind unica alternativa regimului ce conduce Moldova timp de 9 ani. Următoarele alegeri sunt ultima șansa de a salva Moldova de la un eșec total.

T.: Vă mulțumesc!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă