09 octombrie 2023
Vlad Batrîncea: Reforma justiției este compromisă. Inițiem consultări publice pentru a reveni la normalitate
Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS împreună cu Adrian Lebedinschi, deputat al fracțiunii BCS, au susținut un briefing în cadrul căruia au criticat activitatea comisiei pre-vetting în particular și situația în justiție în ansamblu, îndemnând la inițierea unor consultări publice în domeniul dat.
Adrian Lebedinschi a menționat că, deși opoziția din start a fost împotriva procedurii de evaluare extraordinară a membrilor CSM și CSP, totuși a delegat un membru în comisia de pre-vetting. Potrivit lui Lebedinschi, s-a demonstrat că membrii comisiei în activitatea lor nu se ghidează de lege, ci sunt influențați politic și impuși să promoveze oameni docili.
”Există bănuială rezonabilă că organele ce urmează să prezinte informații veridice către comisia de pre-vetting au intrat în cârdășie cu sistemul politic și astfel au admis promovarea unor persoane care sunt în conflict cu legea. Ar exista și alte persoane care ar trebui să-și dea demisia din CSM”, a remarcat Lebedinschi, adăugînd că opoziția nu va mai fi reprezentată în comisia de pre-vetting.
Vlad Batrîncea a subliniat că socialiștii mereu au optat pentru o reforma veritabilă a justiției, propunând să fie luat ca bază planul 2020, care a fost avizat pozitiv de Comisia de la Veneția, și aprobat în urma unui larg consens între actorii politici.
”Astăzi, reforma justiției a ajuns în afara câmpului constituțional, într-un blocaj total între comisia de evaluare externă și Curtea Supremă de Justiție și înțelegem că concursurile și numirile au fost manipulate”, a specificat Vlad Batrîncea, referindu-se inclusiv la reprezentantul PAS, promovat în componența CSM.
Pentru a reveni la normalitate, vicepreședintele Parlamentului a propus organizarea unei runde noi de consultări publice cu reprezentanții sistemului judecătoresc, sistemului procuraturii, cu invitarea obligatorie a experților din cadrul Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia să fie găsit un consens larg public – în societate, mediul academic, sistemul judecătoresc și clasa politică.
”În această situație inițiem aceste discuții și considerăm că este unica soluție de a reveni la normalitate la respectarea legislației și la recomandările Comisiei de la Veneția. Până atunci reforma justiției în Moldova o considerăm compromisă și a adus la situația de absurd și degradare”, a concluzionat Vlad Batrîncea.