PSRM

08 iunie 2023

Vlad Batrîncea: Proiectul cu privire la amalgamarea voluntară a localităților trebuie retras – nu este coordonat cu CALM, cu APL, CoE, cu cetățenii

Astăzi, în plenul Parlamentului, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii BCS a supus criticii proiectul de lege PAS care prevede amalgamarea (comasarea) benevolă a două sau a mai multor unități administrativ-teritoriale din RM.

Vlad Batrîncea a atenționat că prin asemenea proiecte sunt încălcate mai multe norme legale, inclusiv Legea Supremă a țării. ”Constituția stabilește foarte clar că organizarea administrativ teritorială a țării se aprobă prin legi organice, astfel fiind interzisă modificarea organizării administrativ teritoriale, a hotarelor localităților prin hotărâre de guvern, cât de tare guvernul nu ar dori acest lucru. Când propuneți asemenea proiecte existențiale de care depinde soarta localităților ar trebui să vă pregătiți foarte bine din punct de vedere juridic”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Mai mult, potrivit lui Batrîncea, dacă dorim să respectăm principiul autonomiei locale, asemenea proiecte ar trebui să fie discutate în Parlament cu participarea reprezentanților CALM și ai APL.

”Am asistat deja la distrugerea autonomiei universitare atunci când deciziile privind soarta universităților se iau printr-un act ministerial, prin neglijarea organelor de autoadministrare a acestor universități. Am văzut și distrugerea justiției prin imixtiuni din Parlament. Astăzi deja vorbim despre APL”, a remarcat Vlad Batrîncea.

De asemenea, președintele fracțiunii BCS a evidențiat că prin asemenea proiecte RM își încalcă angajamentele față de CoE, care sunt fixate în Strategia Națională de descentralizare, aprobată cu experții CoE, și prevede competențe clare pentru APL, descentralizare financiară și fiscală.

”Aceste lucruri nu au fost îndeplinite de RM, mai mult, guvernarea a realizat centralizarea finanțelor publice și astăzi Cancelaria de Stat decide ce proiecte de infrastructură trebuie finanțate într-o anumită localitate și care nu”.

Potrivit lui Batrîncea, proiectul respectiv trebuie retras, iar guvernul urmează să vină cu o viziune strategică clară, coordonată cu CALM, APL, cu partenerii din cadrul Consiliului Europei și cu propriii cetățeni.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă