PSRM

15 decembrie 2023

Vlad Batrîncea: În Parlament trebuie să avem dispute și bătălii politice, dar să nu admitem declanșarea unui război în RM

În cadrul dezbaterilor din Parlament pe marginea Strategiei Securității Naționale, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii BCS, a menționat că acest document nu corespunde intereselor naționale, inclusiv din cauza că nu prevede respectarea statului de neutralitate al țării, consfințit în Constituție.

”Nu este adevărat că țările neutre nu-s protejate, așa cum afirmați d-stră. Țările neutre pot și trebuie să fie protejate. Trebuie să avem acorduri bilaterale cu țările care recunosc neutralitatea permanentă și sunt gata să ne ajute în cazul unui conflict militar. Așa cum a făcut Austria și în plus să organizăm foarte bine lucrul diplomatic la ONU, la Consiliul de Securitate”, a subliniat Vlad Batrîncea.

De asemenea, vicepreședintele Parlamentului a atras atenția asupra sintagmei privind ”alinierea pasivă a RM la țările NATO”, care în opinia deputatului este un pericol și mai mare pentru țară, deoarece aderarea la NATO oferă o protecție, dar participarea la programele NATO fără a fi membru al organizației – nu oferă nicio garanție de securitate.

În altă ordine de idei, socialistul a criticat lipsa în document a unor majorări de salarii și programe sociale pentru oamenii care în caz de conflict militar trebuie să ia arma în mână.

O altă lacună a conceptului se conține în lipsa unei abordări clare cu referire la Transnistria, dar și necesitatea de a identifica măsuri de integrare a etniilor. ”Ei și așa sunt societate. Trebuie să avem legislație armonioasă ca fiecare cetățean să contribuie la dezvoltarea țării, fără să fie intimidat sau calificat drept de a doua categorie”, a remarcat deputatul.

Vlad Batrîncea a concluzionat că Parlamentul trebuie să muncească în interesul cetățenilor, să organizeze dispute și dezbateri fierbinți, dar să nu admită declanșarea unui război în Republica Moldova.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă