PSRM

21 noiembrie 2018

Veaceslav Volodin și Igor Dodon au convenit asupra creării unui grup de lucru între Duma Federației Ruse și Partidul Socialiștilor din RM

În cadrul întrevederii bilaterale dintre Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin și Președintele Republicii Moldova, liderul neformal al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, care a avut loc în ziua de 21 noiembrie, a fost discutată ideea creării unui grup de lucru între Duma de Stat și PSRM. La întrevedere a participat Președintele Partidului Socialiștilor din RM, Zinaida Greceanîi.

În cadrul dialogului, părțile au trecut în revistă subiecte ce țin de relațiile interparlamentare dintre cele două state. Veaceslav Volodin a remarcat că relațiile interparlamentare între Rusia și Moldova sunt practic înghețate: ”Situația actuală, în primul rînd, este în defavoarea atît a statului, a relațiilor noastre, cît și a cetățenilor, din cauza relațiilor interparlamentare minime, practic înghețate, noi nu avem posibilitatea de a participa la platformele interparlamentare din cadrul Uniunii Interparlamentare, a altor structuri”.

El a menționat că la nivel de șefi de state există un dialog eficient. ”Aș fi dorit ca un asemenea dialog să persiste cu toate structurile de stat a Republicii Moldova”, a spus Președintele Dumei de Stat. S-au adunat mult întrebări care necesită a fi discutate la nivel de parlament: dezvoltarea relațiilor economice, creșterea cifrei de afaceri, suportul cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse. Conform datelor oficiale, în Rusia, locuiesc permanent sau temporar în jur de 380 de mii de cetățeni moldoveni, iar conform datelor neoficiale peste jumătate de milion.

Pentru a discuta astfel de subiecte, Veaceslav Volodin a propus crearea unui grup de lucru cu Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

”Dezvoltarea relațiilor, acea dinamică care este asigurată de către președinții țărilor noastre, ne obligă la foarte multe lucruri”, a spus Președintele Dumei de Stat. Însă, în cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Duma de Stat nu are parteneri, decît Partidul Socialiștilor cu care comunică. În acest sens, Veaceslav Volodin a declarat că ”este necesar de a elabora o propunere și de a identifica acele forme, care ar permite un dialog cu Partidul Socialiștilor, care ar duce la crearea unui grup de lucru”. Din care ar trebui să facă parte reprezentanți ai comisiilor pentru problemele agrare, afacerile CSI și relațiile cu compatrioții, pentru cultură, educație.

Acest format, a menționat Veaceslav Volodin, este unul special și neobișnuit, ”însă, reieșim din faptul că relațiile interparlamentare nu pot fi liniare și nu pot fi puse în careva rame”.

Propunerea a fost susținută de către Președintele partidului, lidera fracțiunii PSRM din Parlamentul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă