PSRM

17 ianuarie 2017

(VIDEO) Preşedinţii Moldovei şi Rusiei au convenit asupra relansării relaţiilor strategice între cele două ţări

Astăzi, 17 ianuarie, Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. La întrevedere au participat: din partea rusă – ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, vice-preşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, şi asistentul Preşedintelui FR, Iuri Uşakov, din partea moldovenească: ex-prim-ministrul RM, preşedintele Comisiei interparlamentare moldo-ruse, Zinaida Greceanîi, membrul Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului RM, Andrei Neguţa, precum şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Potrivit Preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, Moldova este pentru Rusia un partener important în regiune. Totuşi, în ultima perioadă de timp, “relaţiile între ţările noastre au cunoscut mai multe etape dificile. O confirmare în acest sens este şi reducerea practic, de două ori, a schimbului comercial. Totuşi, sper foarte mult că prima vizită pe care o întreprindeţi în Rusia (este prima dumneavoastră vizită în calitate de Preşedinte al ţării) va fi un bun impuls pentru dezvoltarea relaţiilor între statele noastre pe toate dimensiunile”, a menţionat Vladimir Putin.

20170117-KP5A0299La rîndul său, Igor Dodon şi-a exprimat convingerea referitor la începutul unei perioade noi în relaţiile dintre cele două ţări. Potrivit lui, în ultimii şapte ani de zile, chiar şi din documentele strategice ale statului moldovenesc a dispărut noțiunea despre parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Dar, anul trecut, poporul moldovenesc a votat inclusiv pentru reluarea unui astfel de parteneriat.

„Sperăm foarte mult şi noi, speră foarte mult şi poporul Moldovei că, începînd cu anul 2017, pentru noi va începe o nouă etapă şi vom reuşi să relansăm parteneriatul strategic pe direcţiile de bază”, a declarat Igor Dodon.

Preşedinţii celor două ţări au discutat probleme ce ţin de reluarea relaţiilor strategice între Rusia şi Moldova, de reglementarea problemei transnistrene, de revenirea produselor moldoveneşti pe 20170117-KP5A0233piaţa rusească, de situaţia migranţilor muncitori în Rusia, de colaborarea în domeniul comercial, economic şi cel cultural.

În mod special părţile au ajuns la o înţelegere privind revizuirea categoriilor de produse admise pe piaţa FR; privind majorarea semnificativă a numărului de întreprinderi pentru care va fi deschis accesul pe piaţa rusească; privind constituirea unei comisii bilaterale speciale care va examina ridicarea interdicţiilor de aflare pe teritoriul Rusiei pentru 50 de mii de migranţi muncitori moldoveni, precum şi activizarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Preşedintele Republicii Moldova s-a expus pentru lansarea negocierilor privind aderarea ţării la Uniunea Economică Euroasiatică, privind anularea Acordului de Asociere cu UE şi semnarea cu NATO a unui acord cu privire la recunoaşterea neutralităţii permanente a Moldovei.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă