PSRM

16 septembrie 2021

Vlad Batrîncea: Această guvernare nu dorește să discute problemele acute ale țării

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, a explicat în cadrul briefingului de astăzi, care sunt motivele plecării demonstrative a deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor de la ședința în plen a organului legislativ.

Potrivit afirmațiilor parlamentarului, Blocul de opoziție este indignat din cauza refuzului majorității parlamentare de a discuta cele mai acute probleme cu care se confruntă astăzi întreaga societate moldovenească. În primul rând, este vorba despre creșterea prețurilor la carburanți și a tarifelor la gaze, în ajunul unui nou sezon de încălzire. Batrîncea a adăugat că este deja a doua ședință consecutivă când deputații din partidul de la guvernare ignoră apelurile opoziției de a organiza o discuție mai amplă cu referire la acestea și alte chestiuni.

Totodată, vice-speakerul și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că majoritatea de la guvernare a respins în a doua lectură proiectul de lege cu privirea la cea de-a treia majorare, finală, a salariilor lucrătorilor medicali (cu 40%), chiar dacă aceiași deputați, fiind o „opoziție revoluționară” în parlamentul precedent, au susținut în unanimitate această inițiativă a Partidului Socialiștilor. De asemenea, Batrîncea a indicat asupra faptului că, din motive necunoscute, guvernarea actuală „nu poate găsi” mijloace financiare pentru a acorda asistență medicilor, inclusiv sub formă de majorare a salariilor, deși anul trecut, în condiții de pandemie și criză economică, Partidul Socialiștilor aflat atunci la guvernare a reușit să identifice fondurile respective.

Referindu-se la criza carburanților din Moldova, Vlad Batrîncea și-a exprimat uimirea că regimul de guvernământ tinde să schimbe conducerea absolut în toate instituțiile publice și departamentele țării, dar, din motive neclare, nu vizează Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. „Haideți să vedem, cine este la conducerea ANRE. Oare nu sunt acolo foștii colegi ai actualei guvernări din fostul lor partid?”, se întreabă deputatul din opoziție. Acesta a reamintit că în parlamentul de legislatura precedentă, partidul Maiei Sandu a votat pentru pronunțarea votului de neîncredere ANRE, iar acum dorește ca lucrurile să meargă de la sine, încercând să propună această chestiune spre discuții în comisia parlamentară, să aștepte raportul etc.

„Guvernul și președintele s-au autoexclus de la soluționarea acestor probleme. Dar de ce mai avem nevoie de stat? Oare acestea sunt vremurile bune? Or, aceasta nu este o chestiune a guvernării și opoziției, ea afectează absolut toți cetățenii noștri”, a remarcat Vlad Batrîncea. Potrivit afirmațiilor sale, revoluționarii de ieri din PAS „s-au transformat în birocrați”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă