PSRM

26 aprilie 2021

Vasile Bolea: Nu sunteți de acord cu demisia Domnicăi Manole? Mergeți la Curtea Administrativă!

Un deputat PSRM a reamintit despre „inadmisibilitatea contestării” unor decizii parlamentare la Curtea Constituțională

Deputatul fracțiunii PSRM, Vasile Bolea, a susținut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia a justificat poziția Partidului Socialiștilor cu privire la unele aspecte juridice legate de retragerea de către Parlament a deciziei sale privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale, precum și la numirea unui nou judecător.

În special, în legătură cu hotărîrea Curții Constituționale, reprezentată de președintele interimar al Curții Constituționale, Liuba Șova, de a suspenda deciziile Parlamentului pe probleme de personal, Vasile Bolea a sugerat ca oponenții din PAS și însăși Liuba Șova să apeleze la practica Curții Constituționale.

Deputatul a reamintit că, până în 2019, legislația prevedea că deciziile Parlamentului privind numirea sau demisia înalților funcționari nu puteau fi examinate de instanțele administrative. Astfel de probleme erau incluse exclusiv în competența Curții Constituționale.

Cu toate acestea, la 1 aprilie 2019, a intrat în vigoare un nou cod administrativ, care prevede că astfel de decizii ale Parlamentului pot fi examinate de instanțele de jurisdicție generală. Și Curtea Constituțională a încetat să accepte astfel de cazuri spre examinare.

Așadar, în 2019, Anatolie Zagorodnîi a făcut apel la Curtea Constituțională pentru a face recurs împotriva demiterii sale din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Și Curtea Constituțională, în răspunsul său semnat – tot de Liuba Șova – a anunțat inadmisibilitatea contestării deciziilor Parlamentului cu privire la această chestiune la Curtea Constituțională și a menționat că acesta poate contesta decizia într-o instanță administrativă.

Vasile Bolea a citat și alte precedente. În special, este vorba despre fostul șef al Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, care, la fel, a contestat decizia Parlamentului privind demisia sa în instanța administrativă.

„Înțelegem emoțiile unor politicieni care nu citesc legislația și nu sunt conștienți de practica Curții Constituționale, dar vă îndemn să vă liniștiți, mă refer la deputații care fac furori. Vă invit să studiați noile realități din domeniul legislativ”, a spus Vasile Bolea.

El a sugerat oponenților să se adreseze Curții administrative pentru a face apel împotriva deciziei Parlamentului de anulare a numirii Domnicăi Manole ca judecător al Curții Constituționale.

„Cei care consideră că decizia Parlamentului a fost luată cu încălcarea legislației actuale ar trebui să facă apel la instanța administrativă. Pentru cei care nu cunosc adresa instanței de judecată care examinează litigii în contincios administrativ, aș dori să vă informez: mun. Chișinău, str. Kiev, 3”, a spus Vasile Bolea.

Despre cei responsabili de calomnie și denunțuri

Vasile Bolea a declarat, în cadrul unui briefing că intenționează să se adreseze Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Interne pentru a-l aduce în fața justiției pe cetățeanul Sergiu Litvinenco pentru denunț fals și calomnie împotriva sa.

Deputatul intenționează, de asemenea, să depună intepelări în adresa Ministerului Educației și universității la care a studiat Litvinenco pentru a se asigura că are competența necesară și cunoștințele relevante în domeniul dreptului.

Vasile Bolea l-a rugat și pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, să comunice despre modul în care Sergiu Litvinenco a fost angajat în administrația prezidențială în timp ce politicianul comunist era șeful statului.

„Din informațiile publicate, cunoaștem că actualul deputat Sergiu Litvinenco și-a început cariera în administrația prezidențială când erați președinte. Rog respectuos să ne informați în ce circumstanțe Litvinenco a început să lucreze în administrația prezidențială, cum s-a manifestat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și dacă aptitudinile profesionale au fost verificate de către o comisie. Iar dacă Sergiu Litvinenco a fost angajat pe o perioadă de probă,  rog să comunicați dacă a trecut proba”, a declarat Bolea.

Vasile Bolea a solicitat investigarea cazurilor de ingerință în justiție de către un deputat PAS

Deputatul PSRM a spus că, conform informațiilor pe care le deține, în ultimul an, Sergiu Litvinenco se întâlnește în mod regulat cu fostul avocat al președintelui, M. Sandu, care este în prezent judecător al Curții Constituționale, Nicolae Roșca.

„Discută agenda curții, posibil se consultată cu privire la diverse probleme și decizii. Am adresat o interpelare procuraturii, Ministerului Afacerilor Interne și SIS-ului pentru ca să stabilească geolocația telefoanelor și să fixeze întâlnirile dintre cei doi, precum și să dea o apreciere juridică acestor fapte – dacă acestea reprezintă sau nu interferență în justiție”, a declarat Vasile Bolea.

După ce va primi informații de la aceste structuri, deputatul PSRM intenționează să organizeze un briefing separat pe această temă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă