PSRM

10 februarie 2022

Vasile Bolea: Guvernarea face pași concreți pentru a subjuga și ceda pe mâini străine justiția din Moldova

Guvernarea de la Chișinău face pași concreți pentru a subjuga și ceda pe mâini străine justiția din Republica Moldova. Despre aceasta a vorbit deputatul socialist, Vasile Bolea, vicepreședinte al comisiei juridice, numiri și imunități, după ce majoritatea parlamentară PAS a votat, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, Legea referitoare la ”pre-vetting”, care prevede verificarea integrității tuturor candidaților la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor, până la convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor.

”Este o încercare de a subjuga justiția prin acapararea viitoarei componențe a CSM și CSP, o încercare de a da pe mâini străine justiția din Moldova. Este un proiect de lege care astăzi în pripă a fost examinat pentru lectura a doua în comisia juridică, nici deputații din majoritatea parlamentară nu știau de amendamentele semnate de Olesea Stamate. Aceste amendamente au început să fie reformulate cu o oră înainte de ședință. Este un proiect nepregătit cu multe întrebări și sunt convins că Moldova va pierde la CEDO mai multe acțiuni, exact cum s-a întâmplat în Ucraina. Despre acest lucru am atenționat majoritatea, dar ei nu au dorit să asculte despre acest lucru”, a declarat Bolea.

Deputatul PSRM a atenționat că, potrivit proiectului PAS, din comisia care va verifica integritatea membrilor CSM și CSP urmează fie incluși și cetățeni străini, ceea ce este contrar prevederilor legale.

”Cetățenii vor plăti pentru injustiția pe care o face guvernarea PAS. (…) Asemenea proiecte trebuie să aibă un consens larg în Parlament și în sistemul de justiție”, a declarat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă