PSRM

16 decembrie 2020

Vârsta de pensionare va fi redusă! Un proiect al PSRM, inițiat de Igor Dodon, a fost adoptat de Parlament

Parlamentul a susținut inițiativa PSRM prin care se propune micșorarea vârstei de pensionare. Proiectul prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați. Documentul a fost votat, în două lecturi, de 54 de deputați.

Documentul prevede că pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Reforma sistemului public de pensii a fost făcută în anul 2016 la propunerea Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Atunci s-a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Igor Dodon a declarat că ultimul decret pe care vrea să îl semneze în calitate de președinte al țării este acela de micșorare a vârstei de pensionare. Potrivit șefului statului, semnarea acestui decret va fi una simbolică pentru el la încheierea mandatului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă