PSRM

12 decembrie 2022

Tatiana Cunețchi: Proiectul de lege propus nu este fundamentat economic, nu insuflă încredere, respectiv, nu va fi respectat și realizat pe măsura așteptărilor

Astăzi, în cadrul examinării proiectului de lege a bugetului de stat pentru anul 2023, Tatiana Cunețchi, deputat PSRM, președintele Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice a criticat acest document, menționând că acesta nu a fost prezentat conform calendarului bugetar – până la 15 octombrie, nu este fundamentat economic și nu va putea fi respectat și realizat pe măsura așteptărilor.

În luarea sa de cuvânt Tatiana Cunețchi a menționat că conform prevederilor art. 47 din Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, Guvernul era obligat să prezinte Parlamentului politica bugetar fiscală până la 1 iunie, iar Parlamentul să o adopte până la 15 iulie, iar  legile bugetare anuale – până la 15 octombrie ca Parlamentul să le adopte până la 1 decembrie.

”Spuneți-mi vă rog oare cei care se află la guvernare nu trebuie să fie exemplu pentru societate în ceea ce ține de respectarea prevederilor legale?”, a remarcat Cunețchi, adăugind că în aceste condiții, neavând la timp politica bugetar fiscală și timp suficient pentru studierea acestui document important, care stă la baza activității economice și la baza elaborării proiectelor de bugete – poate fi periclitată activitatea mediului de afaceri inducând incertitudini în aplicarea cadrului legal.

Totodată, deputatul socialist a atras atenția că autoritățile de resort nu au făcut concluzii din gafele comise acum un an în prognozele macro în condițiile unei inflații de durată.

” Veniturile per total, inclusiv per fiecare buget, sunt diminuate semnificativ. Se creează impresia ca se face special pentru a raporta ulterior supra-îndeplinire (așa se întâmpla, acum, în 2022). Mai mult, în lei dinamica înregistrează substanțial 10-20 procente supra, în dolari devierile nu sunt semnificative. De ce? Poate pentru ca nu sunt estimate corect prețurile la import (la unele mărfuri acestea au crescut de câteva ori). In genere, inflația importată nu pare a fi evaluata corect și la justa valoare. În proiectul bugetului de stat pe anul 2023  creșterea veniturilor față de 2022 însumează 5,5 mlrd. lei sau numai cu 9,3%, atunci când inflația medie anuală pentru anul 2023 se estimează la 15,7 %. Nu știm cât de realist este și acest indicator estimat de BNM…..atunci când la finele anului 2022 indicele inflației constituie 34,6%.”, a subliniat Tatiana Cunețchi.

Parlamentarul s-a referit și la capitolul cheltuieli în care a sesizat paradoxuri nemaivăzute: majorări de la zeci pana sute de procente.  ”Numai pentru achitarea dobânzilor se prevăd 5 mlrd. 328 mln lei sau mai mult față de anul 2022 cu 196%, dintre care pentru datoria de stat externă 927 mln. lei sau cu 152,4% mai mult, iar pentru datoria de stat internă 4 mlrd 401 mln lei sau cu 208,7% mai mult decât în anul curent.  Și asta este doar începutul fiindcă datoriile cresc în continuare și onorarea obligațiunilor va crește și respectiv presiunea asupra bugetului tot va crește”.

Referindu-se la sfera socială, deputatul PSRM a condamnat faptul că acestui domeniu îi este acordată o atenție scăzută: ”nu ați găsit  100 de lei pentru compensarea diferenței de preț la pâine pentru pensionarii care primesc pensii până la 3000 de lei, în schimb agenții noi create, administrația, justiția si alte instituții ”de forță”- avem de unde întreține!”.

De asemenea, Tatiana Cunețchi a fost nedumerită de faptul că autorii bugetului nu explică nicicum impactul cuantificat al crizelor suprapuse (pandemica, de securitate la Est, energetică, implicit economică și socială). ”Ce trebuie să credem, atunci când alocațiile bugetare sporesc neuniform, ba chiar în mod disproporționat? – că ministerul Finanțelor și, implicit, Guvernul,  preiau in mod mecanic doleanțele ministerelor/agențiilor/serviciilor, etc. Poate e cazul de verificat și actualizat respectarea Calendarului conceptualizării și elaborării bugetare…

Cu referire la salariu, creșterea căruia este prevăzută cu 13,8%, deputatul socialist  a menționat că ”de fapt, este o creștere numai nominală,  iar în termeni reali se constată o descreștere cu 1,7 puncte procentuale adică continuă și mai departe sărăcirea populației”. Potrivit deputatului, această realitate explică de ce numărul de populație este în descreștere ”numai în anul 2021 populația s-a micșorat cu 23 de mii de cetățeni, și acest indice este în progres”.

”Stimați colegi deputați, închei prin a vă sugera să reflectați – legea bugetară, act normativ de politici, reguli și instrumente fiscal-bugetare, potrivit cutumelor, este asociat cu o constituție economică și financiară, cu impact asupra fiecărui cetățean și a antreprenorialului. Mă conving însă, al doilea an consecutiv, ca Executivul nu este dispus să se conformeze practicilor avansate și recunoscute – proiectul de lege propus nu este însoțit de fundamentări economice pe de o parte și nu întrunește nici spirit și nici litera (cum se exprima juriștii) pe de altă parte, prin urmare nu insuflă încredere, respectiv, nu va fi respectat și realizat pe măsura așteptărilor”, a concluzionat Tatiana Cunețchi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă