PSRM

01 iulie 2022

Tatiana Cunețchi: Nu găsim bani pentru compensarea creșterii prețurilor la pâine, dar creștem cheltuielile pentru autoritățile publice centrale

Astăzi, la ședința plenară a Parlamentului, în cadrul examinării moțiunii de cenzură împotriva politicilor Ministerului Finanțelor, depusă de BCS, Tatiana Cunețchi, deputat PSRM, Președintele Comisiei de control al finanțelor publice a criticat dur politicile promovate de minister, care nu a înregistrat careva realizări în domeniile gestionate și nu face față așteptărilor oamenilor.

În primul rând, Tatiana Cunețchi a menționat că Ministerul nu a respectat calendarul bugetar, efectuând rectificări la bugetul de stat în luna mai, deși legea prevede posibilitatea efectuării unor astfel de modificări în perioada 1 iulie – 15 noiembrie.

De asemenea, deputatul a exprimat nedumerire în legătură cu prioritățile pe care le promovează Ministerul.

”În condițiile insuficienței veniturilor bugetare, executării în regim de austeritate a bugetelor, cum explică Ministerul că pentru anul 2022:
– a majorat cheltuielile de personal cu 348,2 mil.lei – pentru acordarea premiilor,
– a alocat 12 mil.lei pentru reparația sediului Consiliului Concurenței,
– a alocat 3,7 mil. lei pentru procurarea unei combine CLAAS Tucano. (Pentru cine și cu ce scop – nu cunoaște nimeni)
– a identificat 170 mil.lei pentru achiziționarea imobilului pentru ambasada de la Paris.
– a diminuat alocațiile pentru instituțiile din domeniul ocrotirii sănătății cu 1,2 mil. lei, și a majorat alocațiile pentru aparatul central al Ministerului Sănătății cu 7,4 mil.lei inclusiv pentru – reparația clădirii sediului aparatului central 4,8 mil.lei.

În cazul în care nu se găsesc 100 de lei lunar pentru compensarea creșterii prețurilor la pâine, pentru susținerea pensionarilor cu pensia de până la 3000 de lei nu înțeleg de ce au devenit de prima necesitate cheltuielile de protocol și alte cheltuieli care sau majorat cu circa 10 mil lei.”, a subliniat Tatiana Cunețchi.

Deputatul PSRM a mai evidențiat derogările de la legislație admise de minister la gestionarea mijloacelor financiare cu destinație specială, a vorbit despre deficitul bugetar, care conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar fiscale nu ar trebui să depășească 2,5 procente față de PIB, dar în realitate constituie acum 7,2% din PIB.

Tatiana Cunețchi a exprimat dezacordul total și în raport cu creșterea datoriei de stat și a modalităților de deservire a acesteia. ”Datoria de stat externă se cifrează la 44,4 mlrd. lei și a crescut în anul 2021 cu 11,8%, iar cea internă a ajuns la 33,3 mlrd, lei fiind în creștere față de anul 2020 cu 13,8%.

Dacă anul trecut Guvernul se împrumuta pe piața internă cu 5,5% anual, în prezent rata dobânzii a crescut deja la 19% anual – cu un trend ascendent.

Nimeni nu ne dă bani pe degeaba – mai devreme sau mai târziu, toate mijloacele împrumutate urmează să fie rambursate. Ce lăsăm noi generațiilor viitoare? Sau noi ne gândim numai la ziua de azi!”, a concluzionat deputatul Tatiana Cunețchi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă