PSRM

16 noiembrie 2018

Sondaj: PSRM este cea mai vizibilă și influentă forță politică din Republica Moldova

Partidul Socialiștilor este în continuare, lider la toate capitolele și este cea mai vizibilă și influentă forță politică din Republica Moldova. Acest lucru este prezentat drept rezultat al sondajului, desfășurat de către Institutul Republican Internațional (International Republican Institute, IRI), din perioada 11 septembrie -16 octombrie 2018.

Poziția de lider necontestat în rîndul politicienilor și oficialilor de stat este păstrată de către liderul neformal al PSRM, Președintele RM Igor Dodon, activitatea căruia este apreciată de 47 % dintre cetățeni. În acest rating, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, se află pe locul trei, activitatea sa este apreciată de către 39% dintre cetățeni.

Trebuie să menționăm că sondajul a fost desfășurat pînă la vizita președintelui în Federația Rusă, Marea Britanie și Franța și întrevederile cu liderii politici, printre care președintele Federației Ruse, a Franței, SUA și cancelarul Germanie și alți șefi de state, care, potrivit sociologilor, vor avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra ratingului de încredere în viitoarele sondaje.

Potrivit rezultatelor sondajului, în Igor Dodon au încredere majoritatea respondenților deciși – 27%. În liderul partidului Platforma DA, Andrei Năstase au încredere de două ori mai puțini cetățeni – 14%, lidera partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, se bucură de încrederea a 13 % dintre respondenți. Premierul Pavel Filip, în pofida unor resurse administrative considerabile și acțiunilor active din ultima vreme a Partidului Democrat în teritorii, cît și liderul PDM Vladimir Plahotniuc deține doar 6 % la capitolul încredere din partea cetățenilor. Spicherul parlamentului, Adrian Candu se bucură de încrederea a doar 2% de moldoveni.

Rezultatele sondajului arată că la viitoarele alegeri parlamentare mai bine de o treime dintre cetățeni sunt gata să-și dea votul pentru Partidul Socialiștilor. Decalajul dintre succesori este de trei ori- pentru fiecare dintre cele mai importante partide de dreapta, anume partidul de la guvernare – Partidul Democrat, pentru opoziția de dreapta sunt gata să-și ofere votul doar fiecare al zecelea respondent.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, atunci pentru PSRM și-ar oferi votul 32% dintre respondenți. În același timp, pentru partidul Platforma DA cu Andrei Năstase, partidul Democrat cu Vlad Plahotniuc și Partidul Solidaritate și Acțiune cu Maia Sandu, ar vota doar 12% dintre alegători.

Potrivit experților, în pragul alegerile, tendința se va păstra – cel care deține primul loc își întărește poziția. Poziția de lider a PSRM în ratinguri este justificată, potrivit rezultatelor sondajului, Partidul Socialiștilor este cel mai activ în teritoriu. Acest lucru este evidențiat de 50% dintre respondenți.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă