PSRM

23 martie 2017

Sondaj: Partidul Socialiştilor va obţine majoritatea parlamentară în cazul desfășurării unor alegeri anticipate

În cazul în care, duminica viitoare, în Republica Moldova, ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Partidul Socialiştilor ar repurta o victorie detașată, obţinînd majoritatea în Parlamentul țării. Despre aceasta vorbesc rezultatele unui sondaj de opinie prezentat, astăzi, 23 martie.

Potrivit rezultatelor studiului, pentru PSRM şi-ar da voturile 54,2% din numărul cetăţenilor determinaţi. Menţionăm că este o cifră ce depăşeşte cu 4% cel mai bun rezultat obţinut de Partidului Comuniştilor în anul 2001 – atunci, pentru PCRM au votat 50,07% din cetăţeni.

În acest mod, în cazul desfășurării unor alegeri, Partidul Socialiştilor obţine convingător majoritatea în Parlamentul RM, adjudecîndu-şi 64 de mandate.

Pe locul doi s-ar situa partidul „Acţiune şi Solidaritate” cu 28,2% din voturi sau cu 37 de mandate.

Igor Dodon, care rămîne a fi liderul Partidului Socialiştilor din RM, este politicianul cu cel mai înalt rating de încredere din partea cetăţenilor. Astfel, potrivit sondajului, 54,5% din cetăţenii determinaţi au încredere în Igor Dodon.

Rezultatele studiului mai indică un raport de 47,5% din cetăţeni, care aprobă activitatea şefului statului. Este o valoare de 2 ori mai mare decît numărul de respondenţi care şi-au declarat susţinerea pentru activitatea Guvernului (22,7%) şi Parlamentului (18,6%).

Sub conducerea lui Igor Dodon, încrederea pentru instituția Preşedintelui ţării a sporit de 15 ori – de la 3,8%, în octombrie, cînd şef al statului era Nicolae Timofti, pînă la 56%, în luna martie, curent.

56% din respondenţi au mai declarat că au încredere faţă de Preşedinte. Este semnificativ faptul că încă în luna octombrie, potrivit rezultatelor sondajului „Barometrul Opiniei Publice”, acest indice constituia doar 3,8%. Astfel, într-o perioadă de doar 3 luni din momentul cînd Preşedinte al ţării a devenit Igor Dodon, încrederea faţă de institutuția prezidențială a crescut de aproximativ 15 ori, fiind înregistrat un record absolut în ultimii 10 ani.

Potrivit sondajului, 47,1% din cetăţeni sînt de părere că, într-o perspectivă de lungă durată, Moldova are nevoie de un Preşedinte cu mai multe împuterniciri, iar 57% dintre cei chestionaţi sprijină iniţiativa organizării unui referendum pe problema extinderii împuternicirilor şefului statului.

Rezultatele sondajului mai indică asupra intensificării tendinţelor pro-ruseşti în Moldova. Astfel, 56,3% din moldovenii chestionaţi au declarat că Republica Moldova trebuie să continue apropierea de Rusia.

Rusia este pe poziţie de lider şi în ratingul simpatiilor cetăţenilor Moldovei. Astfel, peste 60 la sută din concetăţenii noştri declară o atitudine bună şi foarte bună pentru acest stat. Pe a doua poziţie în topul preferinţelor moldovenilor se află Uniunea Europeană, care este agreată de circa 46% din cei chestionaţi. Pe locul trei se situează România, simpatizată de 43% din respondenţi.

Majoritatea cetăţenilor Moldovei, participanţi la sondaj, în cazul unui referendum, s-ar pronunţa pentru aderarea ţării la Uniunea Vamală 49,4%, iar aderarea la Uniunea Europeană ar fi sprijinită de 40,1%.

Potrivit sondajului, Transnistria trebuie să fie parte a Republicii Moldova la fel cum este orice alt raion al ţării. Această opinie este împărtăşită de 63,5% din cetăţenii Moldovei. Încă 14,6% din respondenţi consideră că Transnistria trebuie să să rămînă parte a Moldovei, dar avînd o anumită autonomie. 11,4% din cetăţeni au declarat că Transnistria trebuie să devină stat independent, 5,3% – că trebuie să adere la Rusia, iar 1% susţin că regiunea ar trebui să devină parte a Ucrainei.

Aproximativ 90% din cetăţenii Moldovei chestionaţi se declară nemulţumiţi faţă de situaţia din republică. Astfel, 56,4% şi-au declarat indignarea totală faţă de situaţia din ţară, iar 32,6% – indignarea generală.

Sînt absolut mulţumiţi de situaţia din Moldova doar 1% din numărul celor chestionaţi, iar mulţumiţi parţial sînt 9,2% din respondenţi.

Sondajul a fost organizat de Fondul Opiniei Publice, la comanda ziarului „Timpul”, în perioada 10-18 martie, curent. La sondaj au participat 1817 de persoane din 111 localităţi ale ţării. Marja de eroare este de +/- 2,3%.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă