PSRM

19 septembrie 2019

Inițiativele sociale ale președintelui sunt discutate de comisiile parlamentare

Proiectele de lege în domeniul protecției sociale a populației, înaintate de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, au fost avizate în Parlament. Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a discutat inițiativele în ședința de astăzi.

Primul proiect de lege prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social, extinzînd numărul de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Al doilea proiect de lege are drept scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani pentru primirea pensiei pentru limita de vîrstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul sau soția va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă, pînă la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Proiectele fac parte din pachetul de inițiative sociale ale Președintelui țării, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri.

Proiectele urmează a fi dezbătute în Comisia de profil, iar, ulterior, în plenul Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă