PSRM

25 iulie 2019

Inițiativele sociale propuse de Igor Dodon: indexarea pensiilor de două ori pe an, capitalul familial și suport suplimentar pentru perioda rece

Administrația prezidențială a lansat patru inițiative sociale majore care vor fi propuse ca proiecte de legi. Toate acestea au drept scop susținerea persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutorul statului. Despre aceste inițiative, în detalii a vorbit Igor Dodon în cadrul interviului acordat unui post de radio public.

Prima inițiativă presupune indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie – și nu doar odată, cum este în prezent.

„Ar fi bine ca înainte de sezonul rece, pensionarii să aibă un suport suplimentar din partea statului. Noi am calculat și nu sunt costuri exagerate, vom veni cu un proiect în acest sens. Eu am discutat acest aspect și cu reprezentanții FMI, ei au spus că nu văd probleme în implementarea acestui proiect, începînd cu 1 ianuarie 2020”, a spus Igor Dodon.

A doua inițiativă se referă la garantarea pensiei pentru o perioadă echitabilă a dreptului la pensie pentru limita de vîrstă pentru urmași, în cazul decesului persoanei asigurate.

“Ce înseamnă acest lucru: omul lucrează toată viața, plătește impozite în fondul social pentru a avea o pensie bună la bătrînețe. Dar, uneori oamenii nu ajung pînă la vîrsta de pensionare, sau decedează după jumate de an de la pensionare. Ce se întîmplă cu acești banii? Eu vreau ca statul să ofere acești bani soției, soțului, sau urmașilor, cel puțin 3-5 ani.  Acest lucru trebuie de făcut, pentru că este echitabil și real”, a adăugat Igor Dodon.

A treia inițiativă ține de capitalul familial. În acest sens, șeful statului a reiterat că problema nr.1 în țara noastră este depopularea și acest lucru trebuie prevenit prin acordarea unui suport substanțial din partea statului pentru familiile tinere.

„Noi propunem majorarea substanțială a suportului oferit de stat la nașterea copiilor. De exemplu, la nașterea primului copil, această suma să constituie echivalentul a trei salarii medii pe economie – ceea ce presupune peste 20 de mii de lei, la al doilea copil – 4 salarii, la al treilea, și așa mai departe. Acest lucru se practică în foarte multe țări. Dacă nu oprim exodul populației și nu vom ajuta familiile tinere – țara noastră poate pur și simplu să dispară”, a explicat președintele.

A patra inițiativă prevede acordarea unui suport suplimentar pe perioada rece a anului pentru cele mai vulnerabile categorii de cetățeni.

„Noi am pregătit un proiect în acest sens care urmează să fie adoptat de urgență în septembrie-octombrie”, a subliniat Igor Dodon.

Amintim, șeful statului a anunțat anterior și inițiativele economice propuse de el.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă