PSRM

24 ianuarie 2019

Socialiștii au venit cu o serie de propuneri pentru soluționarea problemelor legate de transportul în capitală

Reprezentanții Partidului Socialiștilor în cadrul conferinței de presă din 24 ianuarie, au abordat subiectul cu privire la problemele legate de drumuri, cu care se confruntă locuitorii din Chișinău, situația cu transportul public, precum și modalitățile de soluționare a acestor probleme.

Consilierul municipal al PSRM, Alexandr Comarov, a menționat că, dacă nu se iau măsuri, situația de pe drumurile din capitală, în special în vremea rea, se va înrăutăți.

Potrivit dumnealui, principalul motiv constă în faptul  că municipalitatea nu a elaborat încă o schemă de transport, ca parte a Planului general al orașului.

Transportul public este în declin: „se încearcă fuziunea parcului de autobuze cu cel de troleibuze, troleibuzele nu fac față numărului de pasageri, microbuze sunt cu mult mai puține”.

Una dintre problemele acute ale orașului ține de construcția parcărilor multietajate, dar nimeni nu se ocupă de aceasta.

O altă problemă este ambuteiajul pe unele străzi ale orașului. Potrivit lui Alexandr Comarov, situația poate fi schimbată și redus numărul de ambuteiaje, dar nimeni nu face nici acest lucru.

Situația cu mormanele de zăpadă: echipamentele de deszăpezire din au o vechime de 10-15 ani, în acest sens au fost alocate anul trecut 12 milioane de lei, care nu au fost folosite. În acest an, s-au alocat și mai puține fonduri pentru achiziționarea utilajelor – 5 milioane de lei. Dar, potrivit consilierului, numărul de echipamente pentru deszăpezire trebuie dublat.

Pentru soluționarea problemei ce ține de curățarea curților, este necesar să fie ordonate în primul rînd ÎMGFL-urile și asociațiile obștești, ÎMGFL-urile se află în proces de faliment iar asociațiile nu se supun puterii executive.

De asemenea, deputatul Oleg Lipschii, a subliniat problemele esențiale legate de organizarea traficului în capitală, care trebuie abordate. În opinia sa, ambuteiajele care se formează la sens giratoriu pot fi eliminate datorită reorganizării traficului, în unele situații este necesar să fie instalate semafoare, să fie utilizată practica benzilor de deplasare reversibilă. Gările auto trebuie să fie în afara orașului, construite la intrare.

Deputatul a enumerat și alte soluții privind problema de pe străzile orașului: construcția arterelor de legătură între sectoarele municipiului, construcția drumurilor pentru fluidizarea traficului, repararea și modernizarea podurilor și viaductelor, modernizarea transportului public, construcția unei șosele de centură, construirea parcărilor multietajate sau subterane publice în sectoarele orașului.

Deputatul Grigore Novac a remarcat importanța soluționării problemelor abordate, deoarece cu aceste probleme se confruntă absolut toți locuitorii din oraș.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă