PSRM

25 februarie 2020

Socialiștii au prezentat inițiative cu privire la agricultură și drepturile consumatorilor

Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor au vorbit în cadrul briefingului din 25 februarie despre activitățile fracțiunii PSRM în domeniul protecției consumatorilor și agriculturii.

Deputatul Radu Mudreac a prezentat jurnaliștilor informații despre proiectele de legi înregistrate deja în Parlament în acest domeniu.

În primul rînd, s-a axat pe proiectul de modificare a legii privind achizițiile publice, care prevede o cotă de 10% pentru producătorii autohtoni.

Radu Mudreac a menționat că este coautor al acestui proiect, care a fost deja votat de Parlament în prima lectură la 27 septembrie 2018.

În special, proiectul prevede că la evaluarea ofertelor pentru contractele de bunuri și lucrări, a căror valoare estimată este de pînă la 2 milioane de lei, autoritatea contractantă va aplica o marjă preferențială în favoarea bunurilor și serviciilor autohtone, prețul cărora nu va depăși 15% din prețul ofertei cele mai bine clasate.

Potrivit proiectului, pentru ofertele de bunuri făcute de întreprinderile Societatea Orbilor, Societatea Surzilor, Societatea Invalizilor, de atelierul de producție al Spitalului Clinic de Psihiatrie, de instituțiile penitenciare și ofertele de bunuri agroalimentare ecologice, marja preferențială nu va depăși 20% din prețul ofertei cele mai bine clasate.

Deputatul a menționat că acest proiect nu contravine acordurilor internaționale semnate de Republica Moldova.

Radu Mudreac a prezentat și alte proiecte care prevăd printre altele, stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea liniară a raftului, destinată expunerii şi vînzării produselor autohtone. Deputatul a menționat că, după adoptarea acestei legi, Guvernul va aproba lista bunurilor care vor fi reglementate de această lege.

Deputatul a subliniat că producătorii locali au nevoie de susținerea statului pentru dezvoltarea și crearea de noi locuri de muncă, iar inițiativele socialiștilor vizează în special sprijinirea producătorilor autohtoni.

Deputatul PSRM, Mihail Paciu, a prezentat informația despre unele rezultate ale eforturilor PSRM și Președintelui Republicii Moldova de a restabili poziția exportatorilor moldoveni pe piața rusă – după declinul exporturilor moldovenești, ca urmare a semnării Acordului de Asociere cu UE în 2014 și a introducerii taxelor asupra mărfurilor moldovenești de către Rusia, de frica reexportului produselor europene.

Deputatul a menționat că în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova există 334 de companii exportatoare, dintre care 258 sunt exportatoare de fructe în Federația Rusă. Potrivit acestuia, în 2014-2015, activau 129 de companii moldovenești, activitatea cărora a fost blocată pe piața rusă. Datorită eforturilor Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, aceste companii au redobîndit oportunitatea de a-și exporta mărfurile în Rusia, mai mult de atît, în ultimii 4-5 ani numărul acestora a crescut de la 129 la 258.

De asemenea, deputatul a amintit că, la solicitarea lui Igor Dodon, de la 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele vamale la legume, fructe, conserve, struguri și produse vinicole din Moldova, fapt ce a contribuit la creșterea exportului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă