PSRM

15 martie 2022

Socialiștii propun indexarea pensiilor de două ori pe an, înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază și majorarea salariilor asistenților sociali

Astăzi, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia, au prezentat în cadrul unui briefing propunerile fracțiunii privind susținerea socială a populației Republicii Moldova. Este vorba, în primul rând, despre indexarea pensiilor și îndemnizațiile sociale.

Socialiștii au menționat că, datorită creșterii vertiginoase a prețurilor la produsele alimentare, combustibil, medicamente, precum și a tarifelor la energie, veniturile reale ale populației se reduc drastic și, drept urmare, scade puterea de cumpărare a cetățenilor.

În același timp, indexarea pensiilor, planificată de la 1 aprilie, este calculată pe baza coeficientului egal cu rata inflației la finele anului 2021, deși de atunci prețurile au crescut considerabil.

Astfel, potrivit datelor statistice, în luna februarie curent, comparativ cu luna februarie 2021, prețurile medii de consum au crescut cu 19%, inclusiv la produsele alimentare – cu 23%, produsele nealimentare – cu 15%, serviciile pentru populație – cu 17%.

Deputatul a mai atras atenția asupra faptului că indexarea pensiilor începând cu 1 aprilie nu va fi efectuată pentru toți pensionarii în egală măsură. Pentru cele peste 180 mii de persoane, care primesc o pensie mai mică de 2000 de lei, indexarea va constitui doar circa 280 de lei plus o sumă fixă. De asemenea, va fi indexată doar acea parte a pensiei, care nu depășește salariul mediu lunar pe economie – 9900 de lei.

În aceste condiții, fracțiunea BCS propune următoarele:

1. De revenit la indexarea pensiilor de două ori pe an (reamintim că indexarea pensiilor de la 1 octombrie a fost anulată de actuala guvernare). Socialiștii au cerut guvernului să indexeze pensiile și indemnizațiile sociale în acest an pentru a doua oară începând cu 1 octombrie.

2. Indexarea să fie efectuată de la 1 ianuarie pentru ca o parte din creșterea prețurilor să fie compensată pentru pensionari din prima zi a noului an și nu de la 1 aprilie.

3. Menținerea practicii de a acorda pensionarilor cu venituri de până la 4 mii de lei un ajutor unic în valoare de 1000 lei. Este vorba despre circa 600 de milioane de lei. Mai ales în condițiile în care consumatorii vor plăti la buget peste 1,7 miliarde de lei suplimentar sub formă de accize și TVA pentru benzină și motorină.

4. Înghețarea prețurilor la produsele alimentare de bază, concomitent fiind susținuți producătorii acestor mărfuri.

5. Majorarea salariilor pentru asistenții și lucrătorii sociali.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă