PSRM

03 martie 2023

Socialiștii propun o nouă metodologie de calcul a plății pentru tranzitul termic

Astăzi, Alexandr Nesterovschi, deputat PSRM, împreună cu Victor Poleacov, consilier municipal Chișinău și Serghei Grama, consilier municipal Bălți, au prezentat în cadrul unui briefing un proiect de lege care prevede o nouă metodologie de calcul a plății pentru tranzitul termic și încălzirea spațiilor comune pentru proprietarii de apartamente care s-au deconectat de la sistemul de încălzire centralizată și utilizează sistemul autonom de încălzire.

Alexandr Nesterovschi a amintit că, la 3 martie 2022, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională taxa de 10% din costul energiei termice pentru țevile de tranzit și pentru încălzirea spațiilor comune – etajele tehnice și subsoluri. Curtea a solicitat Parlamentului să elaboreze o nouă metodologie în acest sens.

„Din păcate, PAS din nou a încălcat atât Constituția, cât și decizia Curții Constituționale! În loc să elaboreze o nouă metodologie, a fost inventată o schemă conform căreia cetățenii plătesc acum nu 10%, ci 35% din suma totală pentru agentul termic! Cheltuielile pentru tranzitul termic, deseori sunt mai mari decât pentru încălzirea autonomă”, a spus deputatul.

Nesterovschi a precizat că proiectul de lege, propus spre examinare Parlamentului, prevede că de la proprietarii de apartamente care s-au debranșat de la încălzirea centralizată nu se va percepe nicio taxă, dacă consumatorul a instalat o altă sursă de încălzire care asigură menținerea unei temperaturi constante în încăpere în timpul iernii la un nivel de cel puțin +18 C.

În cazul în care consumatorul nu este apt să mențină o temperatură minimă de cel puțin +18 C, atunci va achita de la 5 la 10% din costul încălzirii.

„Această metodologie nu necesită costuri financiare suplimentare și va asigura respectarea dreptului la condiții egale pentru toate categoriile de consumatori”, a spus deputatul.

Victor Poleacov a menționat că consumatorii s-au deconectat de la încălzirea centralizată nu din capriciu, ci din cauza calității joase a serviciilor oferite, achitând din propriile surse instalarea sistemului de încălzire autonomă.

Serghei Grama a declarat că în Bălți deja au fost colectate câteva mii de semnături în sprijinul acestei inițiative, iar astăzi va fi organizat un miting de protest împotriva Guvernului care ignoră decizia Curții Constituționale.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă