PSRM

28 ianuarie 2020

Socialiștii propun măsuri pentru a asigura asistență medicală primară la prețuri accesibile și de calitate

Vicepreședintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău, Dinari Cojocaru, a vorbit în cadrul briefingului de astăzi, despre intenția socialiștilor de a asigura serviciul medical de primă necesitate la prețuri accesibile și de înaltă calitate. Pentru aceasta, potrivit consilierului, este necesar de luat următoarele măsuri:

  1. Implemenatarea utilajului și tehnologiilor noi pentru tratamentul cancerului.
  2. Consultația specialiștilor solicitați, inclusiv și un set de investigații paraclinice mobile ce pot fi utilizate la fața locului.
  3. 168 de ambulanțe care vor fi repartizate în 32 de raione. Fracțiunea PSRM pledează pentru suplinirea instituțiilor cu încă un set de autospeciale medicale.
  4. Reîntoarcerea serviciului de dializă în instituțiile de stat, ceea ce va permite ca instituțiile de stat să aibă un venit financiar suplimentar.
  5. Este necesar de revăzut Regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medicale, ceea ce va permite majorarea salariului și va anihila diferențele salariilor medicilor din centrele raionale și municipiul Chișinău.
  6. Este necesar de asigurat servicii de calitate la toate nivelurile prin perfecționarea continuă a medicilor și cadrelor medicale obligatorie, atît în țară, cît și peste hotarele ei.
  7. Este necesar de revizuit lista medicamentelor compensate – după necesitate și calitatea lor. Lista trebuie să fie mai flexibilă și adaptată după patologiile și necesitățile curente ale pacienților.
  8. Compania Naţională de Asigurări în Medicină trebuie să redistribuie rațional banii, pentru a asigura cu utilaj medical performant instituțiile de la periferie. Este necesară stimularea medicilor prin diferite programe.

“Nu ne putem permite să facem economii pe sănătatea cetățenilor. Fiecare bănuț va fi monitorizat”, a subliniat Dinari Cojocaru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă