PSRM

03 septembrie 2021

Socialiștii au solicitat conducerii țării să clarifice situația cu privire la refugiații afgani

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac s-a adresat  președintelui țării, Maia Sandu, premierului, Natalia Gavrilița, și speakerului Igor Grosu cu solicitarea de a face claritate cu privire la informația apărută în mass-media precum că Republica Moldova își asumă responsabiltatea de a găzdui refugiați din Afganistan. În acest context, el a adresat o serie de întrebări conducerii țării, ale cărei răspunsuri sunt de interes pentru întreaga societate:

  1. Cine a mandatat Guvernul Moldovei să subsemneze unei declarații, la 29 august, prin care țara noastră își asumă obligațiuni față de găzduirea refugiaților afgani?
  2. Ce va întreprinde guvernarea de la Chișinău în condițiile în care Consiliul Europei a cerut statelor membre, inclusiv Republicii Moldova, să găzduiască refugiați din Afganistan?
  3. Câți refugiați din Afganistan intenționează să primească actualul regim de la Chișinău?
  4. Unde intenționează să-i găzduiască în Moldova pe refugiații afgani?
  5. Din ce surse financiare intenționează să întrețină refugiații afgani?
  6. De ce nu s-au consultat cu cetățenii țării, când au luat decizia de a fi deschiși pentru migranții din Afganistan?
  7. Cine își asumă toate riscurile, inclusiv ce țin de securitatea națională și ordinea publică, în cazul în care vor fi primiți refugiați din Afganistan?

„Cetățenii Republicii Moldova au dreptul să cunoască aceste informații. Aștept un răspuns în scris la aceste întrebări, în termenii stabiliți de lege. În caz contrar, vom cere audierea în plenul Parlamentului pe această temă”, a spus Novac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă