PSRM

22 ianuarie 2019

Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională hotărîrea Guvernului cu privire la deschiderea secțiilor de votare din străinătate

Pe data de 22 ianuarie, deputații parlamentari ai fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM, Vlad Batrîncea, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea au contestat la Curtea Constituțională, hotărîrea Guvernului din 18 ianuarie cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menționat că prin aprobarea acestei hotărîri, Guvernul a permis excluderea din procesul constituțional a sute de mii de cetățeni din Republica Moldova care trăiesc și muncesc în Federația Rusă.

“Acesta este un caz grav de discriminare constituțională a moldovenilor care au fost privați de posibilitatea de a vota. În Europa și în SUA, vor fi deschise circa 100 de secții de votare, aproximativ jumătate de milion de buletine de vot, care acoperă aproape 100% dintre alegători.

Ceea ce ține de cei peste 500 000 de cetățeni care locuiesc în  Federația Rusă, sunt lipsiți de acest drept. Pentru ei s-au deschis doar 11 secții de votare, ceea ce permite să voteze aproximativ 50 000 de persoane, iar asta constituie doar 10 % din numărul concetățenilor noștri aflați pe teritoriul Federației Ruse”, a spus Vlad Batrîncea.

El a declarat că, prin asemenea decizie, Guvernul a aplicat dublele standarte și avem parte de o “hotărîre politică și chiar geopolitică”.

“Guvernarea consideră că, cetățenii noștri care muncesc în Federația Rusă nu merită să voteze, din motiv că ei nu sunt alegătorii lor și pentru că, ei au alte viziuni politice. Dar, din punct de vedere legal, acest lucru este absolut discriminator și este o încălcare gravă a Constituției”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Deputatul a declarat că această hotărîre trebuie anulată și revizuită în regim de urgență, în caz contrar vor apărea semne de întrebare față de legimitatea acestor alegeri și rezultatul lor. Socialistul a menționat că informația despre această încălcare gravă a drepturilor a fost adusă la cunoștință Consiliului Europei și Misiunii de observatori a OSCE.

Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a remarcat faptul că Guvernul se consultă cu ambasadele în legătură cu deschiderea secțiilor de votare. În ceea ce privește Federația Rusă, autoritățile au ignorat recomandările Ambasadei Republicii Moldova în această țară.

“Pe teritoriul Federației Ruse trebuie să fie deschise cel puțin 30-40 secții de votare, pentru a putea vota cel puțin 150-200 de mii de cetățeni”, a conchis el.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a reamintit că legislația are criterii clare pentru constituirea secțiilor de votare, însă care nu au fost respectate. El a adăugat că în ajun, socialiștii au contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC cu privire la constituirea  secțiilor de votare din străinătate pentru  alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă