PSRM

12 februarie 2019

Socialiștii remarcă încălcări privind legislația electorală

Despre desfășurarea campaniei electorale, au discutat în cadrul conferinței de presă din 12 februarie, care are loc săptămînal, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban și reprezentantul PSRM la Comisia Electorală Centrală, Maxim Lebedinschi.

Zinaida Greceanîi: Socialiștii au avut peste 5000 de întrevederi cu cetățenii

Zinaida Greceanîi a menționat că, socialiștii continuă o campanie electorală activă, atît în Chișinău, cît și în teritorii. Candidații PSRM, persoanele de încredere, activiștii din cadrul partidului au organizat deja peste 5000 de întrevederi cu cetățenii, în diferite localități, unde au discutat cu peste 250 de mii de cetățeni.

“Desigur, un lucru foarte important este televiziunea, internetul, dar mai presus de toate este atunci cînd comunici cu oamenii față în față. Pe parcursul ultimilor ani, noi desfășurăm astfel de întrevederi continuu. Oamenii mereu au multe întrebări: începînd de la acoperișurile care curg, pînă la pensii”, a spus Zinaida Greceanîi. De asemenea, a remarcat că oamenii înțeleg foarte bine, cine de fapt utilizează resursul administrativ, cine cumpără voturile alegătorilor și cine încearcă să manipuleze opinia publică.

Maxim Lebedinschi: Sperăm că CEC va trage la răspundere persoanele vinovate

Maxim Lebedinschi a anunțat că ieri, pe 11 februarie, la CEC au fost depuse 48 de sesizări și 2 contestații prin care denunță cazuri de utilizare a resurselor administrative, tentative de corupere a alegătorilor, încălcări în domeniul finațării ascunse sau nedeclarate. De asemenea, a declarat că astăzi, 12 februarie, la CEC vor fi depuse în jur de 10 noi contestații din partea PSRM.

Avocatul a remarcat că, conform Codului Electoral al RM, prim ministrul și președintele Parlamentului urmau să fie suspendați din funcție la momentul înaintării sale și înregistrării în calitate de concurenți electorali, totuși, ei încă combină activitățile politice și cele de stat. Fie aceștia urmează să-și dea demisia din funcțiile deținute și să nu utilizeze resursul administrativ în scopuri electorale, fie calitatea lor de candidat urmează a fi anulată.

Potrivit lui Maxim Lebedinschi, au fost stabilite cazuri de implicare a  secretarilor de stat în acțiunile de agitație electorală, șefi de direcții, primari, președinți de raion sau alți funcționari, care în mod direct influențează procesul electoral.

„Cei care ne învinuiesc pe noi, un partid de opoziție în ceea că, noi am fi utilizat resursul administrativ, urmează să-și facă ordine în ograda sa”, a subliniat Lebedinschi, sperînd că CEC va da dovadă de obiectivitate și se va expune asupra tuturor acestor cazuri cu constatarea încălcărilor și sancționarea persoanelor vinovate.

Ion Ceban: PSRM va protesta numirea în funcție la Curtea de Conturi

Ion Ceban a anunțat că, PSRM se pregătește să atace deciziile privind numirile în funcții, inclusiv la Curtea de Conturi, care au fost făcute în cadrul ședinței Parlamentului din 7 februarie.

„Considerăm că, astfel de numiri, în timpul campaniei electorale reprezintă un abuz și utilizarea resurselor administrative. Guvernarea încearcă să își pună pionii peste tot, ceea ce actualmente este inacceptabil”, a subliniat Ion Ceban.

De asemenea, a menționat că, începînd de astăzi, conducătorii PSRM vor întreține discuții cu toate misiunile diplomatice acreditate la Chișinău, unde vor fi furnizate acele materiale, care au fost depuse la CEC de către socialiști.

Ion Ceban a atras atenția asupra unui alt aspect, care ar putea afecta legalitatea alegerilor parlamentare. La început, au jucat un joc murdar cu cetățenii noștri din Canada, deschizînd doar o singură secție de votare. Apoi, în SUA, secțiile de votare au fost localizate în mod miraculos în incinta bisericilor baptiste și anume în acele orașe unde nu este o concetrație foarte mare a concetățenilor noștri.

“La moment, potrivit informațiilor noastre, contrar legislației în vigoare, CEC intenționează să limiteze dreptul de vot al compatrioților noștrii de pe malul stîng al rîului Nistru, strămutînd secțiile de votare la 50-100 km. Din cîte știm, CEC intenționează să abordeze această problemă în scurt timp. Noi considerăm că aceasta poate fi o decizie importantă, care va afecta dreptul cetățenilor de a alege și de a fi aleși și poate fi făcută numai la comanda guvernării și nemijlocit a  Partidului Democrat”, a subliniat Ion Ceban.

Vlad Batrîncea: Suntem pregătiți să protejăm democrația

Vlad Batrîncea a menționat în cadrul conferinței de presă că, ieri, la mitingul care s-a desfășurat în fața Comisiei Electorale Centrale, PSRM a anunțat protest permanent.

“Partidul a mobilizat mii de activiști și susținători, protestele vor avea loc zilnic în municipiu Chișinău, în fața instituțiilor de stat, precum și în raioanele republicii, acolo unde colegii noștri sunt intimidați sau se fac încercări de a fi scoși din cursa electorală. Confirmăm că, suntem gata să apăram democrația, ordinea constituțională și bunul simț în Republica Moldova, astfel încît alegerile din 24 februarie să fie corecte, obiective și să reflecte voința cetățenilor. Dacă Partidul Democrat intenționează să ne scoată din cursa electorală, prin lacheii săi: Șor, Chirtoacă, Voronin și alții, aceste alegeri nu vor fi legitime și nu vor fi recunoscute nici în Republica Moldova, nici în afara țării”, a subliniat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă