15 februarie 2019
Socialiștii intenționează să adopte un nou Cod de educație
Despre situația critică din sistemul educațional, au discutat în cadrul conferinței de presă, din 15 februarie, candidații PSRM la funcția de deputat.
Reformele educaționale în Republica Moldova au început în prima jumătate a anilor ’90, odată cu introducerea noilor standarde curriculare pentru republica noastră, a amintit candidatul PSRM, Alexandr Usatîi.
“Am avut standarde sovietice. Astăzi, Finlanda ocupă o poziție de lider în lume în domeniul educației, care a împrumutat foarte mult de la școală sovietică, pe care noi am anulat-o cu o lovitură de stilou, într-o bună zi. Introducerea curriculumului a aruncat sistemul nostru educațional cu cîțiva ani în urmă. Și, începînd cu anul 2009, procesul de degradare a educației a devenit evident”, a spus socialistul.
El a menționat că, indiferent cine a ocupat funcția de ministru al educației – nu au contribuit cu nimic bun pentru sistemul educațional.
“Programul de instruire este supraîncărcat, absolut la toate disciplinele, elevii nu reușesc să studieze materialul în timpul lecțiilor. Dacă, undeva elevii obțin premii la olimpiezi, atunci aceasta este rezultatul efortului extraordinar și al costurilor financiare din partea părinților, care plătesc pentru ore suplimentare de instruire”, a spus candidatul.
Alexandr Usatîi a reamintit că, după „reforma”, prin care au fost introduse camerele de luat vederi în centrele pentru absolvirea examenelor de bacalaureat, calitatea cunoștințelor absolvenților nu s-a schimbat – dar aproximativ 50% dintre absolvenți nu pot susține testul de bacalaureat.
“Toate aceste greșeli au fost permise de actuala guvernare și este clar că sistemul educațional trebuie reformat”, a subliniat candidatul.
Candidatul PSRM la funția de deputat, Vladimir Odnostalco, a citat statisticile, care demonstrează „succesele” actualei guvernări.
În anul 2010, în Republica Moldova existau 1526 de școli, iar în anul 2019 – deja 1246, au fost închise 280, reorganizate 304 școli, iar în 667 de școli clasele au fost reunite. Doar în ultimii trei ani au fost închise 83 de școli.
Din anul 2010 pînă în 2018, 9,7 mii de cadre didactice au fost concediate, inclusiv în ultimei trei ani au fost concediați 3,1 mii de profesori.
Există mulți pensionari care lucrează în școli – 27% din numărul total. Aceasta vorbește despre faptul ca pensionarii lucrează nu din dorință, dar din motiv că cei tineri nu doresc să activeze în sistemul de învățămînt.
Numărul elevilor în 2010 a fost de 353 mii, iar în 2018 deja de 335 mii, adică cu 18 mii de elevi mai puțini.
„Aceasta nu este doar o statistică, aceste cifre arată că familiile au părăsit țara împreună cu copiii. Cei mai mulți fiind elevi din mediul rural. Atunci cînd în sat nu există primărie, școală, punct medical – satul moare, aceasta este o politică distructivă promovată de actuala guvernare „, a subliniat socialistul.
El a menționat că, după alegeri, socialiștii vor efectua revizuirea completă a instituțiilor de învățămînt ce au fost închise, iar în noua componență a Parlamentul, fracțiunea PSRM va prezenta pentru examinare un nou Cod al Educației.
Candidatul PSRM, Alla Rusu-Antoci, a declarat că, din cauza educației de proastă calitate, numărul cazurilor de abandon școalar au crescut cu 40%. Potrivit acesteia, socialiștii au soluții pentru toate problemele enumerate.