PSRM

14 februarie 2019

Socialiștii intenționează să anuleze hotărîrea privind celebrarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să realizeze anularea hotărîrii Parlamentului privind celebrarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Desprea aceasta a anunțat în cadrul conferinței de presă din 14 februarie, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Potrivit dumnealui, socialiștii au atras de nenumărate ori atenția guvernării, de a revizui istoria și de a veni cu alte manuale de istorie în cursul școlar. Socialiștii propun să învețe din experiența altor țări, în special Franța, unde în ultimii 100 de ani nici un monument istoric nu a fost distrus și statul are grijă de fiecare monument, indiferent de conotația sa istorică, ideologică sau politică.

“Considerăm că ceea ce face actuala guvernare cu istoria este periculos. Deoarece nu este bine ca guvernările care vin și pleacă să abordeze și să interpreteze istoria așa cum doresc. Trebuie să percepem și să acceptăm istoria așa cum a fost cu toate plusurile, minusurile și cu toate evenimentele sale”, a spus Vlad Batrîncea.

Socialistul a reamintit despre hotărîrea guvernării de a sărbători pe data de 9 mai Ziua Europei. “Dar pe 9 mai este Ziua Victoriei, ziua în care și poporul Republicii Moldova a sărbătorit o mare victorie împotriva ciumei fasciste. Moldova, împreună cu alte țări a participat la război, în care au fost uciși milioane de oameni. Și celor care vor să ne impună Ziua Europei, vreau să le spun că nu ar exista nici Europa fără Ziua Victoriei. Această zi mai poate fi numită Ziua eliberării Europei”, a afirmat Vlad Batrîncea.

Acesta a propus guvernării să numească oricare altă zi – Ziua Europei.

“În noul parlament, noi, socialiștii vom anula această hotărîre scandaloasă a Parlamentului, privind sărbătorirea pe 9 mai a Zilei Europei”, a subliniat Batrîncea.

Deputatul PSRM, Eduard Smirnov a anunțat că, anul acesta vom sărbători cea de-a 75-a aniversare a operațiunii Iași-Chișinău, considerată cea mai strălucită operațiune militară din timpul celui de-al doilea război mondial, vom sărbători 75 de ani de la eliberarea Chișinăului de invadatorii fasciști. Pe 9 mai, vom sărbători Ziua Victoriei.

Marele Război Patriotic a afectat aproape fiecare casă, fiecare cetățean al republicii, a menționat Eduard Smirnov. El a reamintit că, în acest război au participat 400 de mii de localnici din Republica Moldova, dintre care 22 au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice, aproximativ 85 de mii au fost premiați cu premii militare.

“Suntem datori față de generația eroică de învingători”, a subliniat socialistul.

Deputatul PSRM, Oleg Savva a menționat că în prezent, veteranii de război primesc o compensație lunară de 100 de lei. Fracțiunea PSRM din parlament a propus o serie de inițiative legislative pentru îmbunătățirea statutului social al veteranilor de război. După alegeri, aceste inițiative vor fi puse în aplicare, a subliniat deputatul PSRM.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă