PSRM

18 februarie 2019

Socialiștii intenționează să oprească distrugerea sistemului de sănătate din republică

Candidații Partidului Socialiștilor la funcția de deputat au prezentat în cadrul conferinței de presă din 18 februarie poziția PSRM cu privire la starea sistemului național de sănătate.

Candidatul PSRM la funcția de deputat, Dinari Cojocaru, a menționat că, atunci cînd abordăm problema privind deficiențele medicinii ca o consecință a actualei guvernări, ar fi mai bine să vorbim despre degradarea sistemului medical, despre distrugerea treptată a acestuia.

“Știți că în ultimii 10 ani, în RM au avut loc mai multe tipuri de comasare, regionalizare, optimizare, este vorba despre ruinarea sistemului medical. Și acum Ministerul Sănătății este în favoarea regionalizării instituțiilor medicale. Dar de ce nimeni nu a calculat cît timp va merge acea ambulanță dintr-un sat de la periferie pînă la instituția medicală? Va ajunge în mai mult de o oră, iar pacientul poate nici să nu ajungă pînă la spital, în cazul în care este vorba despre o patologie mai severă”, a declarat Dinari Cojocaru.

De asemenea, socialistul a remarcat despre “libera” practică a medicilor de familie, pe care o introduce guvernarea. În prezent, policlinicile, centrele medicilor de familie sunt construite astfel încît toți medicii specialiști să fie localizați într-un singur loc și tot aici să fie efectuate unele teste de laborator.

Întrucît medicii de familie vor trebui să-și desfășoare practica separată, vor trebui să încheie contract pentru toate serviciile furnizate de clinici. De exemplu, analiza de sînge într-o instituție de stat costă 60 lei, dar în cele private, aceeași analiză costă de la 120 lei și mai mult. Cît de mult se vor majora cheltuielile?

Socialistul consideră că, prin realizarea următoarei reforme, guvernarea distruge în cele din urmă sistemul de sănătate și, în special, sistemul de medicină primară, care este încă unul dintre cele mai stabile.

Dinari Cojocaru a reamintit poziția guvernării, care consideră că spitalele din republică nu aduc profit, de aceea acestea sunt închise.

“Ni se spune că bani pentru spitale nu sunt, dar totodată vedem o creștere masivă a instituțiilor private, aceste instituții sunt mulțumite de volumul de lucru pe care îl au și de numărul de pacienți”, a spus socialistul, care a remarcat cum se face optimizarea instituțiilor medicale prin diverse scheme dubioase.

De asemenea, acesta este indignat de faptul că, investigațiile costisitoare sunt făcute de către clinicile private, cu toate că astfel de investigații ar putea fi făcute și de  către instituțiile medicale de stat.

Candidații PSRM au vorbit despre faptul că în noua componență a Parlamentului vor iniția o serie de proiecte de legi menite să mențină sistemul de sănătate, să protejeze drepturile pacienților, medicilor și tinerilor specialiști.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă