PSRM

22 aprilie 2019

Socialiștii: Întreprinderile municipale nu conlucrează între ele

Despre problemele legate de activitățile întreprinderilor municipale din Chișinău, a vorbit în cadrul briefing-ului din 22 aprilie, liderul fracțiunii PSRM în consiliul municipal, Dinari Cojocaru, precum și consilierii, Iurii Vitneanschii și Vitalie Mucan.

Potrivit liderului fracțiunii, în prezent, toate întreprinderile activează de sine stătător, în pofida faptului că în primărie, toate departamentele trebuie să conlucreze între ele.

“Săptămîna trecută, am desfășurat audierea Comisiei pentru gospodăria locativ-comunală privind întreprinderea municipală Autosalubritate. În timpul discuției au apărut numeroase întrebări, inclusiv cum a fost posibilă aducerea unei întreprinderi profitabile la faliment? Cu cîteva luni în urmă, compania a avut un minus de 4 milioane de lei, astăzi, cu noua conducere și datorită colaborării cu fracțiunea PSRM, venitul companiei este de 5 milioane de lei”, a spus Cojocaru.

El a dat un exemplu despre modul în care companiile de salubrizare nu conlucrează între ele. “O întreprindere municipală evacuează deșeurile, a doua curăță doar platformele unde sunt amplasate tomberoanele  pentru gunoi, a treia curăță numai zona din jurul acestora. Drept urmare, pe platformele de gunoi și în apropierea acestora rămîn deșeuri”, a spus Cojocaru.

Potrivit acestuia, fracțiunea PSRM intenționează în fiecare joi, să organizeze audierea unei întreprinderi municipale pentru a intra în esența problemelor cu care se confruntă și a lua măsuri pentru soluționarea acestora. De asemenea, socialistul speră la cooperarea cu societatea civilă și în viitor.

Consilierul municipal al PSRM, Iurii Vtneanschii, a menționat că colectarea, sortarea și reciclarea gunoiului, permite nu numai să acopere cheltuielile întreprinderii municipale, ci să producă și diverse tipuri de materii prime, inclusiv pentru reparația drumurilor.

“Este necesară educarea unei culturi de sortare a deșeurilor, încă de la o vîrstă fragedă. Vom propune Direcției Educație, ca în instituțiile de învățămînt să fie organizate lecții de sortare a deșeurilor. În acest fel vom fi capabili să schimbăm situația”, consideră consilierul.

Iurii Vitneanschii a vorbit și despre bugetul civil, proiect pentru care sunt alocate anual 3 milioane de lei din bugetul municipal.

Potrivit acestuia, conform regulamentului, cererile din partea societății civile pentru implementarea a diverse proiecte, sunt acceptate în perioada 1 martie – 31 martie, în timp ce ședința consiliului municipal nu a avut loc din februarie.

“Pe de o parte, executivul elaborează regulamentul de implementare a proiectelor, iar pe de altă parte, nu convoacă o ședință a consiliului municipal pentru a revizui acest regulament și proiectele vizate”, a remarcat consilierul fracțiunii PSRM.

Consilierul PSRM, Vitalie Mucan, a vorbit despre faptul că, din cauza lipsei de cooperare între întreprinderi, inclusiv lipsa cooperării acestora cu autoritățile, în municipiu nu se efectuează calitativ lucrările de reparație a drumurilor.

În această săptămînă, în ziua de joi, socialiștii intenționează să organizeze audieri cu privire la parcul de autobuze.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă