PSRM

06 martie 2017

Socialiștii solicită să fie soluţionată problema colectării gunoiului din municipiul Chișinău

Consilierii municipali din partea Partidului Socialiștilor au cerut Primăriei Chișinău să soluţioneze problema cu privire la deșeurile de la depozitul din satul Țînțăreni, și să oprească colectarea gunoiului la cariera Purcel din satul Bubuieci. Totodată, socialiștii insistă asupra interzicerii construirii unui centru de prelucrare a metalelor grele în satul Dobruja.

Despre acest lucru consilierii au declarat luni, în cadrul unui briefing. Potrivit consilierului PSRM, Vitalie Mucan „depozitul de deșeuri din Țînțăreni, poate să mai primească deșeuri încă 10 ani.  Potrivit experților europeni, TPA_2449depozitul de deșeuri corespunde normelor.” Prin urmare, consilierii au propus să-l deschidă pentru colectarea gunoiului.

„În ceea ce privește depozitul de deșeuri din cariera Purcel, aici va fi posibil să se colecteze deșeuri maxim două luni. Acolo s-au acumulat mai mult de 300 de mii tone de deșeuri infiltrate. Mai mult, în deșeuri se acumulează metan, ceea ce reprezintă un risc de explozie „, a declarat consilierul municipal.

Consilierul municipal, Anton Leadschi a remarcat problema calității apelor subterane, care pot fi utilizate în cazul în care există un deficit de apă potabilă din Nistru, „Acesta reprezintă un risc pentru TPA_2431sănătatea cetățenilor. Toate deșeurile lichide, transportate la cariera Purcel din satul Bubuieci, se scurg în apa freatică, ceea ce poate duce la poluarea apei. ”

Socialistul Iurie Vitneanschi a anunțat despre intenția primarului satului Dobruja de a construi pe teritoriul uzinei de prelucrare a cartonului, un centru de reciclare a metalelor grele. El a menționat că este vorba despre prelucrarea mercurului.

„Este un metal dur și periculos. În Dobruja locuiesc 2,5 mii de oameni, ei toți sunt împotriva unei astfel de inițiative. Conform datelor preliminare, pentru construirea centrului sunt necesare  4 milioane de euro, pe care autoritățile locale planifică să le ia în credit și să le plătească timp de 20 de ani. Proiectul privind construcția centrului nu a fost dicutat cu nimeni, nici cu locuitorii satului, nici cu ecologiștii „.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă