PSRM

25 aprilie 2017

Socialiștii solicită din partea primăriei rapoartele privind Fondul de rezervă

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă a solicitat marți, Consiliului Municipal(CMC) să mărească Fondul de rezervă al municipiului de la 10 la 30 de milioane lei pentru a lupta cu consecințele ninsorilor din 20-21 aprilie. Fracțiunea CMC susține necesitatea majorării fondului, dar solicită să  fie prezentate rapoarte cu privire la cheltuielile fondului de rezervă.

Potrivit primarului, ”astăzi, în rezervă sunt 8,3 milioane lei. De asemenea, propunem să mărim deficitul bugetar cu scopul de a aloca bani diferitor departamente municipale pentru lichidarea consecințelor vremii nefavorabile și  după adoptarea bugetului să fie posibilă schimbarea situației și acoperirea deficitului”.

”Având în vedere că valoarea daunelor va fi mare iar în bugetul municipal nu sunt suficienți bani, cel mai probabil vom face apel și la guvernarea centrală după ajutor”, a menționat Chirtoacă.

Șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul Municipal, Ion Ceban l-a întrebat pe Chirtoacă pentru ce vor fi cheltuiți banii, ce fel de lucrări se vor face, ”oamenii trebuie să cunoască ce fel de lucrări se vor face”.

”Care este raportul exact privind Fondul de rezervă? Nu avem informații. Cât de legală este reaprovizionarea rezervei? Până în prezent proiectul de buget în a doua lectură nu este. Dumneavoastră chiar și în aceste zile nu ați fost la lucru, există dovezi video”, a menționat consilierul.

Cu toate acestea, primarul general a numit rapoartele ”un tam-tam birocratic”. Potrivit lui, în cazul când avem situații de urgență rapoartele nu sunt necesare.

Consilierul Municipal din partea fracțiunii PSRM, Victor Poleacov a menționat că, ”informații despre prejudicii avem doar din partea RTEC, dar unde este informația din partea Spațiilor Verzi și din partea altor departamente? Din partea RTEC e doar jumătate de pagină, dar unde este de la ceilalți, unde sunt cifrele? Am putea decide rapid Fondul de rezervă și să începem să examinăm bugetul în lectura a doua, dar nu avem informații”.

De ce nu există nici o informație din partea întreprinderilor municipale cu privire la situația din oraș și pagubele provocate de vremea nefavorabilă, nici unul dintre angajații primăriei așa și nu a putut răspunde.  

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă