PSRM

10 aprilie 2017

Socialiștii solicită ca în cadrul ședinței CMC să fie prezentat proiectul de buget și nu problemele legate de corupție

Corupția, interesele personale și de grup, precum și atitudinea iresponsabilă față de oraș, sunt motivele pentru care Primarul general de Chișinău reține aprobarea bugetului municipal pentru 2017. Despre acest lucru au declarat în cadrul unui briefing organizat pe data de 10 aprilie, consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor.

Fracțiunea PSRM în CMC s-a adresat săptămâna trecută cu o solicitare privind convocarea de urgență a ședinței Consiliului Municipal Chișinău cu un singur subiect pe ordinea de zi – bugetul pentru anul 2017. Cu toate acestea, primarul general convoacă ședința CMC din nou cu o grămadă de întrebări funciare pe ordinea de zi.

Socialistul Alexandr Odințov a reamintit că, pe data de 6 aprilie, în cadrul mesei rotunde ”Costurile corupției în municipiul Chișinău”, consilierii municipali ai PSRM au prezentat schemele de corupție pe care le folosește conducerea primăriei capitalei în aprobarea chestiunilor legate de terenuri.

”Și iată din nou ni se propune spre aprobare soluții corupte legate de terenuri”, a declarat consilierul și a anunțat că pe ordinea de zi este inclusă o chestiune cu privire la aprobarea creditului suplimentar de trei milioane Odintov_Aeuro(inclusiv 300 mii euro pentru achitarea consultanților) pentru reparația bulevardului Ștefan cel Mare. Potrivit lui, iarăși este vorba despre schemele de corupție pentru că banii pentru reparația bulevardului deja au fost alocați.

Alexandr Odințov a reamintit despre situația scandaloasă privind reparația străzii Alecu Russo, când prin modificările primarului, suma proiectului s-a majorat de la 76 milioane de lei până la 120 milioane lei.

„Dacă această sumă se introducea inițial în proiect, poate câștigător devenea altă companie care ar fi realizat munca mai calitativ și mai rapid decât compania românească, pentru care Centrul Anticorupție a luat o decizie cu privire la afilierea și conflictul de interese“, – a declarat consilierul, și a subliniat că fracţiunea se expune împotriva modificărilor proiectelor aprobate.

De asemenea, consilierul municipal, Dinarii Cojocaru a declarat că, primarul general al capitalei se folosește de anumite lacune ale legii pentru a defrișa copacii sănătoși,  pentru ca să-și poată realiza proiectul cu parcările sau proiectul cu magazinele Kauflaund. Potrivit lui, sunt minim 15 terenuri în Chișinău, unde prin schemele de corupție și prin interesul personal al primarului au fost tăiați copacii sănătoși.

„La intersecția străzilor Nicolae Costin și Liviu Deleanu pentru construcția magazinului Kaufland a fost demolată clădirea unei grădinițe. Dar, terenul eliberat este destul de mic pentru construcția magazinului, astfel încât Cojocari_Dinariprin utilizarea schemelor de corupție se încearcă să se lărgească terenul prin tăierea arborilor sănătoși”, -a declarat socialistul.

El a mai menționat și despre situația paradoxală când se defrișează copacii sănătoși din spațiile verzi și de pe străzile orașului, iar în curțile blocurilor de locuit în timpul vânturilor puternice copacii bătrâni și bolnavi cad aducând prejudicii locuitorilor orașului.

”Am elaborat un proiect de decizie prin care se propune ca toate spațiile verzi din capitală, parcurile și  construcțiile ilegale din Chișinău, să fie trecute ca spațiu public. Considerăm că o asemenea decizie va conduce la oprirea unor scheme ilegale de care se folosește astăzi conducerea primăriei Chișinău”, a menționat Dinarii Cojocaru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă