PSRM

20 februarie 2017

Socialiștii s-au pronunțat împotriva reorganizării combinatelor școlare

Astăzi, Consilierii municipali ai PSRM, au organizat un briefing în cadrul căruia s-au declarat împotriva reorganizării combinatelor școlare, proiect inițiat de șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Mihai Moldovanu.

Săptămâna trecută, reprezentanții tuturor fracțiunilor Consiliului Municipal s-au întîlnit cu șefii combinatelor de alimentare, în cadrul Direcției generale comerț al Primăriei Chișinău.
În cadrul reuniunii, a fost discutat despre proiectul de decizie, potrivit căruia, combinatele alimentare să aibă statut de întreprindere municipală. În prezent combinatele școlare activează ca agenți economici fără statut aprobat.

Totodată, Mihai Moldovanu a propus reorganizarea combinatelor școlare pentru dezvoltarea bussinesului mic și mijlociu fără să țină cont cît va costa un prînz și cine va deservi acești copii după reorganizare. De asemenea, Moldovanu nu ține cont de faptul că aruncă în stradă 931 de personae angajați ai acestor combinate școlare.

Socialiștii consideră că propunerea lui Mihai Moldovanu nu este o soluție, pentru că acest proiect nu are acoperire financiară, problema alimentarii copiilor nu a fost dicutată cu societatea civilă și părinții precum și, nu are o perspectivă clară. Este nevoie de o transparență în procesul de luare a deciziilor la acest capitol.

Mai mult decât atât, “Moldovanu nu este interesat de combinatele școlare care hrănesc în prezent peste 40 de mii de copii din familii social vulnerabile. El este interesat în prezent doar de clădirile care se află în centrul orașului, și de terenuri “, a declarat consilierul PSRM, Eugenia Ceban.

Pentru a îmbunătăți activitatea combinatelor școlare, socialiștii propun înlocuirea utilajelor tehnologice și frigorifere învechite cu echipamente noi și moderne, inclusiv și reparația cantinelor. Potrivit Consilierului Municipal, Eugenia Ceban, în acest scop, e nevoie de 12 milioane de lei pentru procurarea unui utilaj modern.

Fracțiunea PSRM a propus Direcției Generale Finanțe, Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii alocarea și includerea spre aprobare în lectura a doua a sumei de 12 mln de lei din bugetul municipal. De asemenea, socialiștii propun 30% adaos lunar la salariul bucătarilor, ajutorilor de educători din istituțiile de învățămînt și grădinițe din bugetul municipal.

În același timp, socialiștii cred că Mihai Moldovanu nu are dreptul de a efectua controale în combinatele școlare: “Acest lucru ar trebui să-l facă consilierii municipali din CMC, reprezentanții Direcției Generale Comerț, Alimentație Publică și Prestări Servicii, Centrului de Medicină Preventivă, părinții și obligatoriu reprezentanții societății civile, dar, în nici un caz, Mihai Moldovanu”, a explicat Eugenia Ceban.

Potrivit ei, “Moldovanu, care a fost numit de primarul general pentru a efectua controale în grădinițe, nu a gasit nici o încălcăre în procesul de livrare și de furnizare de produse în grădinițele de copii. Însă, în această săptămână într-o grădiniță din Tohatin a fost livrat pește alterat”.

Actualul Primar General împreună cu echipa sa, timp de 9 ani de activitate nu a întriprins nimic pentru îmbunătățirea sistemului de alimentare a copiilor (sediile cantinelor nu au fost reparate, utilajul este învechit).

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă