PSRM

12 aprilie 2022

Socialiștii s-au adresat la Curtea Constituțională cu o sesizare privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional din 7 aprilie

Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, s-au adresat către Curtea Constituțională cu o sesizare privind constituționalitatea amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022.

Socialiștii au menționat faptul că deputații din majoritatea parlamentară au completat articolul 365 „Încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni” cu o listă în care au fost incluse panglica Sf. Gheorghe, alte semne și simboluri, inclusiv „litere” și „cifre”. Totodată, au interzis purtarea și păstrarea acestora.

Deputații consideră ilegale amendamentele aprobate, întrucât articolul 32 al Constituției Republicii Moldova garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor. Ba mai mult, legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului: Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului etc.

Ținând cont de faptul că, potrivit Legii Supreme, „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme”, deputații s-au adresat către Curtea Constituțională cu solicitarea de a declara neconstituțional amendamentul aprobat.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă