08 februarie 2022
Socialiștii propun introducerea compensațiilor pentru majorarea prețurilor la pâine și insistă ca mărfurile autohtone să fie prezente în magazine în proporție de 50 la sută
Astăzi, deputatul PSRM, Tatiana Cunețchi și consilierul fracțiunii parlamentare a BCS, ex-ministrul Agriculturii, Ion Perju au susținut un briefing în cadrul căruia au propus compensații pentru majorarea prețurilor la pâine persoanelor cu pensii mai mici de 3000 de lei, precum și au solicitat retragerea inițiativei Ministerului Economiei care prevede anularea prevederilor Legii comerțului interior care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone.
Tatiana Cunețchi a constatat cu regret că în urma acțiunilor inadecvate ale guvernării actuale, situația social-economică din țară s-a înrăutățit dramatic. Doar în ultimele 6 luni au fost majorate substanțial tarifele la agentul termic, gaz, combustibil, energia electrică. Au crescut prețurile la produsele de larg consum, inclusiv la cele de prima necesitate. Majorarea prețului la pâine a variat de la 17% până la 37% și a constituit în mediu circa 1 leu și 50 de bani pentru o pâine.
Potrivit Tatianei Cunețchi, pe fundalul acestor majorări, statul este obligat să ia măsuri pentru ca orice persoană să aibă un nivel de trai decent, care să-i asigure sănătatea și bunăstarea. În context, parlamentarul a anunțat că socialiștii au elaborat un proiect de lege prin care se propune introducerea compensației pentru majorarea prețurilor la pâine în mărime de 100 lei lunar pentru fiecare beneficiar de pensie mai mică sau egală cu 3,0 mii lei.
În altă ordine de idei, Ion Perju a criticat dur inițiativa Ministerului Economiei de a anula prevederile Legii comerțului interior care stabilesc că 50 la sută din lungimea raftului din unitățile comerciale trebuie oferite produselor agroalimentare autohtone. Potrivit lui Ion Perju, modificările propuse vor avea un efect dezastruos pentru producătorii mici și mijlocii de produse agricole care astăzi se confruntă cu mari probleme la realizarea mărfurilor pe piața internă din cauza creșterii prețurilor la principalele inputuri agricole, in special la motorină, semințe, produse de uz fitosanitar etc.
Socialiștii solicită ca Guvernul RM prin intermediul ANSA să monitorizeze nivelul de implementare a Legii comerțului intern, în conformitate cu amendamentele intrate în vigoare la 01 iulie 2021, iar Ministerul Economiei sa-și retragă inițiativa de anulare a prevederilor menționate mai sus.
Amintim, că la data de 1 iulie 2021, au intrat in vigoare modificările la Legea nr. 231/2010 cu privire la comerțul interior. In conformitate cu art. 211 alin. (12) din Legea menționată, Comercianții de produse alimentare, cu excepția celor din unitățile de comerț ambulant, sunt obligați să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, în cazul în care comercializează produse din aceeași categorie cu cele incluse în lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt. La data de 14 iulie curent, Guvernul, în baza Legii menționate a aprobat lista produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, care include 129 de produse.