PSRM

03 noiembrie 2022

Socialiștii propun audierea ministrului Finanțelor și a Guvernatorului BNM în legătură cu politicile promovate

Astăzi, în cadrul plenului Parlamentului, deputatul socialist Petru Burduja a solicitat audierea ministrului Finanțelor, Dumitru Budeanschi și a Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Burduja a cerut explicații de la ministerul Finanțelor de ce la 1 noiembrie își asumă să angajeze niște credite exorbitante de circa 1,3 mld. lei la niște dobânzi destul de agresive de 22%, în condițiile unei inflații de circa 34% și creșterii veniturilor la bugetul de stat de circa 21%.

Burduja a mai solicitat explicații care vor fi acțiunile ulterioare a ministerului, deoarece cetățenii vor trebui să întoarcă acești bani din buzunarele proprii. ”În felul acesta înțelegem că pe acest fon există lipsa acelor finanțări externe promise”, a subliniat Burduja.

De asemenea, a fost solicitată audierea Guvernatorului BNM, Octavian Armașu pentru a explica menținerea de către BNM a majorărilor ratei de bază care este aplicată la principalele operațiuni bancare ceea ce creează costuri enorme pentru creditele solicitate de către agenții economici și persoanele fizice.

Totodată, Petru Burduja a amintit că în luna martie fracțiunea BCS a înregistrat o Hotărâre de acordare a votului de neîncredere Guvernatorului BNM în legătură cu ineficiența activității desfășurate.

Propunerea socialiștilor nu a fost susținută de către majoritatea parlamentară.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă